Sociálne znevýhodnené deti nebudú potrebovať test na COVID19

NETKY.SK • 11 December 2020, 10:42 • 2 min
Sociálne znevýhodnené deti nebudú potrebovať test na COVID19

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva v novej vyhláške myslel i na deti zo sociálne slabších rodín.

slovakia

left justify in out

Hlavný hygienik SR Ján Mikas a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ)pripravili novú vyhlášku týkajúcu sa škôl.


Zmeny sa dotknú najmä žiakov zo sociálne znevýhodnených skupín. Deti, ktoré pochádzajú z takýchto rodín, sa nebudú musieť v školskom zariadení preukazovať testom.  


Sociálne znevýhodnené deti sa do škôl vrátili 16. novembra 2020. Dôvodom ich návratu do školských lavíc bolo najmä to, že takýto žiaci často nemajú zabezpečené základné životné podmienky.

 

Preto nie je pre nich možné, aby mali k dispozícii počítač alebo tablet, potrebný  na vzdelávanie sa v dištančnej forme. Podľa štatistík, sa po prvej vlne koronavírusu ukázalo, že až 52 000 detí, nemalo zabezpečený prístup ku vzdelávaniu. 

 

 Žiaci základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia, sa tak budú môcť opäť zúčastniť na prezenčnom vyučovaní . Deti sa majú učiť v malých skupinách vytvorených z najviac piatich žiakov a jedného učiteľa. Aj pre pedagógov týchto detí platí, že negatívny výsledok testu na koronavírus nebudú potrebovať. 

 

Čítajte tiež: Termín zimných prázdnin pre školákov je ohlásený


Rovnakú výnimku ďalej dostanú aj žiaci a zamestnanci základných škôl so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, stredných špeciálnych škôl, odborných učilíšť a praktických škôl.


"Pri vydávaní novej vyhlášky boli zohľadnené opodstatnené požiadavky z praxe," uviedla hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková. Všetky zmeny platia od piatka 11. decembra. 


Pre ostatných žiakov piateho až deviateho ročníka základných škôl a stredných škôl a ich vyučujúcich, platí aj naďalej povinnosť preukázať sa  pred vstupom do vnútorných aj vonkajších priestorov školy, negatívnym výsledkom antigénového či RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Výsledok by nemal byť starší ako 14 dní. Doteraz to bolo sedem dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies