Oficiálne výsledky potvrdili víťazstvo expremiéra Šarífa

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 12:42 • 2 min
Oficiálne výsledky potvrdili víťazstvo expremiéra Šarífa

ISLAMABAD - Oficiálne výsledky potvrdili v utorok víťazstvo opozičnej Pakistanskej moslimskej ligy (PML-N) expremiéra Naváza Šarífa v sobotňajších parlamentných voľbách. Stredopravicová strana získala 123 poslancov z 272 priamo volených kresiel v parlamente.

slovakia

left justify in out

Pakistanská ľudová strana (PPP), ktorá vládla doteraz, získala len 31 poslaneckých mandátov. Na treťom mieste skončilo Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI) na čele s bývalou kriketovou hviezdou Imránom Chánom, ktoré získalo 26 poslancov.

Podmienkou pre vytvorenie funkčnej vlády je získanie najmenej 172 kresiel, čo znamená, že Šaríf bude potrebovať len podporu nezávislých poslancov. Šesťdesiattriročný oceliarsky magnát sa tak zrejme stane prvým politikom v dejinách Pakistanu, ktorý bude stáť už tretíkrát na čele vlády. Prvý Šarífov kabinet vládol v rokoch 1990-1993, kým ho neodvolali pre obvinenie z korupcie, zatiaľ čo vládnutie v rokoch 1997-1999 ukončil vojenský prevrat. 

O 272 z 342 kresiel národného zhromaždenia, ktoré sú rozdeľované podľa väčšinového systému, sa uchádzalo 4 670 kandidátov. Rozdelenie zvyšných 60 mandátov pre ženy a 10 pre zástupcov náboženských menšín sa určuje z pomerného zastúpenia strán v priamo volenej časti snemovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies