Odvolaný trnavský arcibiskup sa stretol vo Vatikáne s pápežom Františkom

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 09:42 • 2 min
Odvolaný trnavský arcibiskup sa stretol vo Vatikáne s pápežom Františkom

Bývalý arcibiskup Trnavskej diecézy Róbert Bezák priblížil svoje pocity a dojmy po stretnutí s hlavou katolíckej cirkvi vo Vatikáne.

slovakia

left justify in out

O pripravovanej ceste pápeža Františka na Slovensko vie samozrejme aj odvolaný trnavský arcibuskup Róbert Bezák. Po stretnutí so svätým otcom vo Vatikáne padli počas rozhovoru zrejme veľmi silné slová, pretože svoju kauzu považuje Bezák za čiastočne uzavretú. K stretnutiu s pápežom malo prísť pred mesiacom. 

 

"Už som sa dostal kdesi úplne inde. Nemôžem žiť s tou myšlienkou, že sa to porieši. Žiadal som asi štyrikrát o audienciu u pápeža; buď sa neodpovedalo, alebo sa odpovedalo, že som v poradí. Nemal som sa k tomu akým spôsobom prepracovať. Začiatok bol taký, že som očakával, postupne som zistil, že sa to míňa účinkom. Nakoniec som bol dvakrát so Svätýmo otcom pápežom Františkom," vyjadril sa Róbert Bezák pre časopis .týždeň (cituje Nový čas).

 

Prvýkrát to bola všeobecná audiencia. Osobnú audienciu v tom čase Róbert Bezák nedostal, preto odovzdal hlave katolíckej cirkvi list. Počas krátkeho stretnutia, ktoré bolo súčasťou generálnej audiencie, bol jedným z asi tridstiach biskupov v miestnosti. Medzi nimi bol prítomný ďalší Slovák, košický arcibiskup Bernard Bober. Každý z biskupov, ktorí sú prítomní na generálnej audiencii, má po nej možnosť pohovoriť si nakrátko s pápežom. Nejde o niečo netradičné. Pre biskupa je to cesta, ako sa dostať k pápežovi. 

 

img

 

Druhýkrát už išlo o osobné stretnutie, ktoré vybavil kardinál Vlk. Ani v jednom prípade však neprišiel posun v jeho kauze.

 

Bývalý trnavský arcibuskup však priznal aj tretie stretnutie s pápežom Františkom.  K nemu malo dôjsť len pred mesiacom, kedy už bolo jasné, že pápež príde na Slovensko.

"24. júna 2021 som bol v Ríme a spolu s pápežom Františkom som slúžil omšu, na ktorú ma  pozval. Pre mňa je toto rehabilitácia, inú už nepotrebujem. Otvorili sa dvere, pápež ma uviedol do priestoru Kaplnky svätej Marty. Bolo Jána Krstiteľa a ja som mal možnosť sám slúžiť s pápežom Františkom omšu," spomína na neopakovateľné chvíle Róbert Bezák.

 

img

 

Trochu zavtipkoval aj ohľadom spoločnej večere so svátým otcom. "Mal som pápežskú zmrzlinu. Viete, aká je to pápežská? Keď vám ju donesie pápež. On mi doniesol zmrzlinu a troška likéru navrch," poznamenal. 

 

Róberta Bezáka odvolali z čela Trnavskej arcidiecézy v roku 2012. Na základe apoštolskej vizitácie sa tak rozhodol vtedajší pápež Benedikt XVI. Róbert Bezák následne koncom roka 2013 odišiel do kláštora v Bussolengu neďaleko Verony, kde začal žiť život rehoľníka. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies