Mogheriniová rokovala s kosovskou delegáciou o vzťahoch Prištiny a Belehradu

NETKY.SK • 8 Január 2019, 23:09 • 2 min
Mogheriniová rokovala s kosovskou delegáciou o vzťahoch Prištiny a Belehradu

BRUSEL - Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová sa v utorok stretla s nedávno vymenovanými kosovskými vyjednávačmi pre dialóg Prištiny s Belehradom a vyzvala ich, aby zrušili colné tarify uvalené vlani na Srbsko a Bosnu. Informovala o tom stanica Slobodná Európa.

slovakia

left justify in out

Kosovský parlament vymenoval vyjednávačov v decembri. Podľa Mogheriniovej "si dosiahnutie komplexnej a právne záväznej dohody o plnej normalizácii vzťahov v kontexte kosovsko-srbského dialógu vyžaduje atmosféru, ktorá prispieva k dobrým susedským vzťahom, pričom sa musia rešpektovať i staršie dohody".

 

Kosovo zaviedlo 100-percentnú daň na srbské a bosnianske produkty v reakcii na to, čo Priština označuje za úsilie Belehradu zabrániť členstvu Kosova v Interpole. Srbskí činitelia sa mali v tomto ohľade vysloviť na novembrovej konferencii tejto medzinárodnej policajnej organizácie v Dubaji.

 

 

Člen kosovskej delegácie Shpend Ahmeti po stretnutí s Mogheriniovou novinárom povedal, že "tarify sú jediným dostupným prostriedkom zahraničnej politiky Kosova, pomocou ktorého môže Priština vyvíjať nátlak na Srbsko". Podľa neho sú dôsledkom dlhodobej agresívnej kampane, ktorá vyvrcholila zabránením vstupu Kosova do Interpolu.

 

Vzťahy medzi Prištinou a Belehradom sa vyhrotili po tom, ako Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Odvtedy uznalo kosovskú nezávislosť viac než 100 členských štátov OSN vrátane Spojených štátov.

Kosovo aj Srbsko dostali od EÚ odporúčania, aby vyriešili svoje spory v záujme priblíženia sa k svojmu potenciálnemu členstvu v Únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies