Miroslav Lajčák privítal obnovené prímerie na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 20:10 • 2 min
Miroslav Lajčák privítal obnovené prímerie na východe Ukrajiny

WASHINGTON - Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák privítal vo štvrtok opätovný záväzok o neobmedzenom prímerí na východnej Ukrajine, ktoré sa začne 21. júla o 00.01 h miestneho času.

slovakia

left justify in out

Je to výsledok dohody na zasadnutí trojstrannej kontaktnej skupiny, ktoré sa uskutočnilo v Minsku 17. júla.

 

Ako informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ), minister Lajčák zdôraznil, že ide o mimoriadne potrebný a významný krok, najmä vzhľadom na rastúci počet civilných obetí pozdĺž kontaktnej línie, o ktorých reportuje osobitná monitorovacia misia OBSE na Ukrajine (SMM).

 

Úradujúci predseda OBSE zdôraznil, že zachovanie prímeria je rovnako dôležité, ako jeho samotné obnovenie. Je podľa neho dôležité zabezpečiť udržateľnosť prímeria, aby sme predišli zlyhaniam z minulosti.

 

 

"Zmysluplné prímerie musí byť trvalé a nezvratné. Vyzývam všetky strany, aby splnili svoje záväzky a dospeli ku komplexnému, udržateľnému a neobmedzenému prímeriu. Len to môže otvoriť cestu k mierovému riešeniu konfliktu," uviedol slovenský minister.

 

Ako poznamenal, súčasné obnovenie prímeria nadväzuje na pozitívny vývoj v nedávnom procese odsunu vojenských síl a ťažkej vojenskej techniky zo Stanice Luhanska. SMM tomuto procesu napomáhala a monitorovala ho. Monitoruje aj konkrétne plány na opravu mosta, ktorý je kľúčový pre každodenný prechod tisícov ľudí v Luhanskej oblasti — zničený je v dôsledku konfliktu.

 

"Osobitne vítam spoločnú dohodu, ku ktorej všetky strany včera v Minsku dospeli. Týka sa potreby opravy mosta v Stanici Luhanska. Tá je nevyhnutná a musí sa začať bezodkladne. Ľudia žijúci v tejto oblasti už trpia príliš dlho. Musíme využiť tento impulz, aby sme urobili ešte pozitívnejšie kroky vpred," zdôraznil Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona