Odposluchy poukazujú na hraničné metódy vyšetrovateľov NAKA!

NETKY.SK • 14 Február 2022, 08:03 • 2 min
Odposluchy poukazujú na hraničné metódy vyšetrovateľov NAKA!

Z toho, aké výroky zaznievajú v legálne získaných odposluchoch vyšetrovateľov NAKA, elitnej zložky slovenskej polície, smerom k ich kolegyni, vyšetrovateľke inšpekcie Diane Santusovej, miestami až mrazí. Hovorili o zapálení auta kanistrom.

slovakia

left justify in out

Čo presne hovorili vyšetrovatelia?

 

Ďurka: „Zapálime jej auto. Kanistrom."
Čurilla: „Len aby sme to neprepálili. Aby sme neboli takí, že nakoniec skončíme my jak najväčší k*k*ti, poberú nám spisy a povedia, že je to účelová pomsta z našej strany."
Ďurka: „Len ju treba, ako keby, normálne spraviť. A do väzby j*bnúť."
Ďurka: „Kamaráta máme ináč nového, riaditeľa ÚIS. Teraz je tam a sťahuje nám záznamy z parkoviska."
Turňa: „Že ju (Santusovú – pozn. red.) ide kopnúť do pi*e. Hneď, ako to pôjde, že ju ide odstaviť od roboty."
Čurilla: „Ešte je na ÚŠP minister. Lebo to rieši aj minister."
Čurilla: „No čo minister?"
Neznámy:„Dobre. Ide za ním teraz riaditeľ ÚIS a idú vymyslieť, že či sa im podarí zastaviť tú pani."
Čurilla: „Šak keď nie, nech dá echo, my ju zastavíme do pi*i."

Ďurka: „Fica treba robiť, Kaliňáka, Pellegriniho."

 

img

 

Santusová mala preverovať, či v ich prípade nejde o manipuláciu trestných konaní, o ktorej predtým informovala parlament a slovenskú verejnosť aj Slovenská informačná služba. Ešte v piatok sa dostalo na verejnosť stostránkové uznesenie prokuratúry, vrátane prepisov legálnych odposluchov vyšetrovateľov NAKA, Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu, Štefana Mašina a ďalších. Stále sú obvinení zo zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa a v jednom prípade v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Prepisy sa dostali von s odôvodnením zamietnutia sťažnosti voči stíhaniu.

 

Roman Mikulec sa proti tvrdeniam opozície, ktorá poukazuje na zasahovanie ministerstva vnútra a vedenia polície do práce vyšetrovateľov a na zadanie kriminalizovať opozíciu, ohradil. Bráni sa, že nikdy nepožadoval od OČTK informácie, na ktoré nemal zákonný nárok a všetky informácie, ktoré dostal, bez komentárov okamžite odstupoval kompetentným útvarom. „To, akým spôsobom s nimi nakladali, bolo a je v ich pôsobnosti,“ povedal Mikulec.

 

img

 

Odmietal, že by sa 19. júla minulého roka stretol na pôde Úradu špeciálnej prokuratúry či inom mieste s prokurátormi a koordinoval postup v trestných veciach. Podľa polície ide zo strany Smeru o zastrašovanie. „Neformálna komunikácia vyšetrovateľov nebola podstatná pre trestné konanie,“ informoval hovorca prezídia Michal Slivka.

 

Opozícia má v pláne požadovať odvolanie ministra vnútra. Peter Pellegrini aj Robert Fico zároveň požiadali prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa začala zaoberať spravodlivosťou a právnym štátom. 

 

img

 

Analytik Ján Baránek naznačuje, že súčasné odposluchy členov NAKA predstavujú problém. Štát a silové zložky sa mohli stať nástrojom v rukách politikov na kriminalizáciu nepohodlných oponentov. „Keď bol zverejnený prepis rozhovoru Lexa – Hudek, nastalo doslova mediálne peklo. Oprávnene. Teraz je situácia porovnateľná – vyšetrovatelia, ktorých niektorí označujú za čestných elitných policajtov, chceli svojej kolegyni podpáliť auto, pripraviť ju o prácu a dostať ju do basy!“ vysvetlil Baránek.

 

„V piatok sme sa dozvedeli, že v tomto štáte fungujú mafiánske štruktúry až na najvyššej úrovni. Siahajú až po úroveň ministra vnútra. Toto však vyvoláva ďalšie otázky. Kam sme sa posunuli od roku 1996?“ dodal.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Polícia upozornila na zastrašovanie zo strany Fica a Kaliňáka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies