Odhalili pamätné tabule profesorovi Juríkovi a sestrám rehole Notre Dame

NETKY.SK • 20 September 2010, 06:57 • 2 min
Odhalili pamätné tabule profesorovi Juríkovi a sestrám rehole Notre Dame

Odhalili pamätné tabule profesorovi Juríkovi a sestrám rehole Notre Dame

slovakia

left justify in out

img

Nováckemu rodákovi stredoškolskému profesorovi, historikovi, spisovateľovi, zakladateľovi nováckeho skautingu, nespravodlivo väznenému komunistickým režimom Rudolfovi Jurikovi (1923 - 2001) dnes v Novákoch slávnostne odhalili pamätnú tabuľu.
Zároveň na tom istom mieste pred budovou kláštora odhalili aj ďalšiu tabuľu na pamiatku sestrám Svätého Augustína rehole Notre Dame. Je venovaná sestrám kanoniskám, trpiteľkám za vieru, ktoré boli 29. augusta 1950 protizákonne deportované komunistickým režimom do Čiech na nútené práce, a tiež na pamiatku a z úcty k "statočným veriacim, ktorí sa postavili na obranu sestier", uvádza sa na pamätnej tabuli.
Na podujatí sa zúčastnili poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Záborská, riaditeľ Ústavu pamäti národa Ivan Petranský, predseda Zväzu protikomunistického odboja Arpád Tarnóczy, svedok deportácie sestier politický väzeň Martin Hagara, syn profesora Jurika Tomislav Jurik, predstavitelia mesta, KDH, sestry kanonisky, občania Novák, skauti, veriaci z celého okolia a ďalší.
Europoslankyňa Záborská v príhovore zdôraznila, že je potrebné pripomínať si "svetlá", ktoré veriacim pomáhali prežiť totalitný režim. Vyzdvihla statočnosť sestier rehole Notre Dame, ktoré dokázali trpieť za svoju vieru a nevzdali sa jej. V roku 1993 sa opäť vrátili do svojho kláštora v Novákoch. S úctou si spomína aj na Rudolfa Jurika, ktorého osobne poznala. Bol totiž zakladateľom Klubu KDH v Novákoch. Založil aj takzvaný Deň pre rodinu - každú prvú júnovú nedeľu. Podľa europoslankyne bol Jurik aj vizionárom, pretože už dávno hovoril o nebezpečenstve rozpadu klasickej rodiny, čo sa dnes vo veľkom deje. Aj preto by bolo potrebné túto tradíciu obnoviť, konštatovala Záborská.
Syn Rudolfa Jurika Tomislav si na svojho otca spomína ako na vzor ľudskosti a pevných zásad, nikdy sa podľa neho nesklonil pred ľuďmi bez morálky. Trpel 40 rokov v minulom režime, zakázali mu učiť, potom pracoval v rôznych robotníckych povolaniach, ale zachoval si optimizmus do konca svojho života, dodal Tomislav Jurik.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies