Odchod Británie z EÚ bez dohody môže zvýšiť dane pri on-line nákupoch

NETKY.SK • 13 Júl 2019, 10:55 • 2 min
Odchod Británie z EÚ bez dohody môže zvýšiť dane pri on-line nákupoch

DUBLIN - Brexit bez dohody by mohol viesť k zvýšeniu daní pri on-line nákupoch a spôsobiť ťažkosti s vrátením tovaru, keďže Spojené kráľovstvo po odchode z Európskej únie (EÚ) už nebude podliehať rovnakým zákonom o ochrane spotrebiteľa. Upozornila na to írska ministerka pre európske záležitosti Helen McEnteeová v rozhovore pre RTÉ.

slovakia

left justify in out

„Ak Spojené kráľovstvo odíde z EÚ bez dohody, z hľadiska maloobchodného predaja sa stane treťou krajinou, rovnako ako USA alebo iné tzv. tretie štáty. To môže mať daňové dôsledky," vyhlásila.

 

Mnohí spotrebitelia si napríklad v internetovom obchode objednajú niekoľko kusov oblečenia, doma si ich vyskúšajú, a ak im niečo nesedí, vrátia to. Po tvrdom brexite však pri doručení zaplatia daň. A otázkou je, ako získať aj tieto peniaze späť pri vrátení tovaru, upozornila.

 

Okrem toho by sa klienti mali pripraviť aj na skutočnosť, že už nebudú mať zaručenú rovnakú ochranu spotrebiteľov a rovnaké práva pri nakupovaní v britských on-line obchodoch, ako keď bolo Spojné kráľovstvo členom bloku.

 

Írska vláda podľa ministerky robí všetko, čo je v jej silách, aby pripravila krajinu na brexit bez dohody, ale pripustila, že na všetko sa pripraviť nedá.

 

obrazok

 

McEnteeová zatiaľ nevedela povedať, kde budú kontroly tovaru prekračujúceho hranice, ale dodala, že stretnutia o tejto otázke budú pokračovať počas leta.

 

Potvrdila tiež, že mnohé firmy sa zatiaľ nezapojili do týchto diskusií. Vláda sa ich snaží osloviť a pomôcť im pripraviť sa na neriadený brexit bez dohody.

 

Viacerí odborníci aj politici vyzvali írsku vládu, aby bola aktívnejšia pri oslovovaní najmä menších a stredných firiem, a tiež dopravcov, úzko s nimi spolupracovala a pomohla im pripraviť sa na možné dôsledky. Poukázali pritom na fakt, že tieto firmy zamestnávajú veľké množstvo ľudí.

 

McEnteeová tiež vyzvala všetkých motoristov, ktorí žijú v Írsku a majú vodičský preukaz Spojeného kráľovstva, aby ho vymenili do 31. októbra, pretože budú potrebovať aktualizované vodičské oprávnenie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona