Záchrankyňa astronautov dostala nevšedný darček: Obraz vytvorený svitom Mesiaca

NETKY.SK • 24 Júl 2019, 20:50 • 2 min
Záchrankyňa astronautov dostala nevšedný darček: Obraz vytvorený svitom Mesiaca

Pozornosť 50. výročia pristátia prvých astronautov na mesačnom povrchu sa logicky sústreďuje na dvoch protagonistov: Neil Armstrong a Buzz Aldrin.

slovakia

left justify in out

Za úspechom amerického vesmírneho programu stojí tiež rad hrdinov a hrdiniek, ktorí zostali vo vývojových laboratóriách. Jednou z nich je Margaret Hamiltonová, softvérová inžinierka, ktorá sa svojím tímom napísala kľúčové programy pre misie Apollo.

 

Margaret Hamiltonová sa pridala do tímu NASA pracujúceho na vesmírnych letoch vo svojich 24 rokoch. Bola súčasťou skupiny programátorov, ktorí pripravovali kľúčový softvér pre navigáciu kozmických lodí mieriacich k Mesiacu.

 

 

Margaret trávila v práci často aj víkendy. Brala preto do práce aj svoju malú dcéru Laure, ktorá sa hrávala v simulátore. Lauren pri jednej zo svojich hier stlačila predčasne tlačidlo "ukončiť misiu", aj keď bol ešte simulátor "na ceste".

 

Programátorka Hamiltonová na chybu upozornila vedenie, ale tí jej obavu mali na háku. "Vytrénovaní astronauti nie sú malé deti, prečo by mali nezmyselne stláčať tlačidlo k ukončeniu misie, keď sú ešte v kozme?" Čudovali sa.

 

Za pravdu však dala Margaret Hamiltonovej reálna skúsenosť z misie Apollo 8. Astronaut Jim Lovell omylom spustil práve program "P01" a tým vymazal všetky dáta potrebné k navigácii kozmickej lode. Bez nich sa astronauti nemohli vrátiť na Zem.

 

Tím programátorov vedený Margaret Hamiltonovou počas nasledujúcich deviatich úporných hodín chybu opravil a dodal astronautom náhradné dáta.

 

Chyba 1202

 

Mladá vedkyňa sa zapísala do dejín astronautiky tiež pri slávnej misii prvých pozemšťanov Neil Armstrong a Buzz Aldrin na Mesiaci.

 

Počítač lunárneho modulu hlásil krátko pred pristátím "chybu 1202". Astronauti netušili, čo to znamená. Chybová hláška pritom vychádzala opäť z predchádzajúcej zle zadanej inštrukcie.

 

Niektorý z astronautov dal počítaču chybné zadanie, aby nadviazal komunikáciu s veliteľským modulom. Tento krok nebol potrebný, ale počítač bol príkazom preťažený, pretože sa nepotrebnými úlohami zahlcoval.

 

Tentoraz si však už dobre naprogramovaný softvér s chybou poradil. Tím Margaret Hamiltonovej pri tvorbe architektúry programu využil systém priorít: ak procesor počítača nestíha, rieši úlohy s prednostnou prioritou.

 

V danom momente sa teda počítač lunárneho modulu začal sústrediť na pristátie. To v danú chvíľu zachránilo misiu. Chybová hláška len upozornila posádku, že menej dôležité veci počítač riešiť nebude.

 

"Program sa dokázal resetovať a pracovať na kľúčových funkciách. Ak by softvér neidentifikoval preťažený stav ako chybu, nemuselo Apollo na Mesiaci vôbec pristáť," zhodnotila po rokoch Margaret Hamiltonová krízovú situáciu.

 

Ocenenie práce: Prezidentská medaila i obraz na solárnej elektrárni

 

Po odchode z NASA založila a úspešne viedla Hamiltonová dve vývojové spoločnosti. V roku 2003 získala medailu NASA. O pár rokov neskôr, v roku 2016 ju ocenil aj americký prezident Barack Obama. Prezidentskú medailu získala za prínos k vede a vesmírnym letom.

 

Pár dní pred 50. výročím pristátia Apollo na Mesiaci dostala Margaret Hamiltonová nevšedný darček od spoločnosti Google.

 

Tá nechala naprogramovať 107-tisíc zrkadiel na svoje solárno-termické elektrárne v Mohavskej púšti tak, aby odrážali svit mesačných lúčov. Mesiacom osvetlené zrkadlá potom vytvorili obraz tváre vedkyne, ktorá stála za úspechom prvých astronautov na Mesiaci. Výsledkom je asi dvojkilometrový portrét Margaret, obrazec s väčšou plochou ako má Central Park v New Yorku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies