Macron vymenoval za nového francúzskeho premiéra Jeana Castexa

NETKY.SK • 3 Júl 2020, 15:40 • 2 min
Macron vymenoval za nového francúzskeho premiéra Jeana Castexa

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuele Macron vymenoval počas dnešného dňa za nového premiéra Jeana Castexa, jedného z autorov stratégie znovuotvárania krajiny po koronakríze.

slovakia

left justify in out

Nahradenie 

Castex nahradil vo funkcii Édouarda Philippea, ktorý v ten istý deň podal s celou svojou vládou demisiu.

 

Vyváženie v riadení štátu

Macron tak bude musieť nahradiť ľudí aj v ostatných vládnych pozíciách. Podľa vlastných slov pripravuje prezident zmenu vládnutia, počas ktorého by sa mohol viac zamerať na sociálne alebo "zelené" témy. Takéto smerovanie by bolo vyvážením jeho prevažne stredovo-pravicovej vlády zameranej na podporu podnikateľov.

 

img

 

Prehra v komunálnych voľbách 

Macronova vládnuca strana Republika v pohybe (LREM) utrpela v nedeľu porážku v druhom kole komunálnych volieb, kde významné úspechy dosiahli práve kandidáti environmentálnej strany Európa Ekológia-Zelení (EELV). Výmeny vládnych funkcií boli však naplánované už pred vyhlásením výsledkom komunálnych volieb.

 

img

 

Obdobie po koronakríze 

Francúzsko sa momentálne pripravuje na znovuotvorenie podnikov a obchodov po koronavírusovej pandémii. Prezident vylúčil zvyšovanie daní a povedal, že bankroty a prepúšťanie zapríčinené koronakrízou chce riešiť "zvýšením práce a produkcie".

 

img

 

"Našou prioritou bude obnoviť hospodárstvo, ktoré je silné, ekologické, zvrchované a zjednotené," vyjadril sa Macron v televíznom prejave k národu, ktoré bolo odvysielané 11. júna. Očakáva sa, že francúzska ekonomika poklesne z dôvodu koronakrízy o 11 percent.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona