Ulicami Banskej Štiavnice opäť bude pochodovať Salamandrový sprievod

NETKY.SK • 5 September 2023, 18:30 • 2 min
Ulicami Banskej Štiavnice opäť bude pochodovať Salamandrový sprievod

Veľkolepý mestský sviatok ako pestrá oslava histórie a tradícií Banskej Štiavnice vypukne aj tento rok – od 7. do 9. septembra pod názvom Salamandrové dni.

slovakia

left justify in out

Tento unikátny festival má v Banskej Štiavnici tradíciu už z konca 19. storočia, kedy vznikol v hlavách študentov Banskej akadémie a mal podobu vážneho sprievodu po zotmení za svetla fakieľ. Časom sa desaťročiami z neho stalo veselé podujatie, ktorým Štiavničania aj návštevníci mesta oslavujú baníkov, geológov, hutníkov, naftárov – teda všetky oblasti, ktoré písali históriu a charakterizujú mesto.

Salamandrové dni budú aj tento rok plné zábavy, hudby, veselých stretnutí. Centrom festivalu je samotný Salamandrový sprievod, ktorý dostal názov podľa toho, že samotný sprievod bude svojím neustálym prechádzaním z jednej strany ulice na druhú napodobňovať pohyb salamandry škvrnitej, čo pri osvetľovaní dobovými svietidlami vytvára pôsobivé divadlo.

V sprievode sa každoročne pohybuje 580 postáv, ktoré znázorňujú prácu a život obyvateľov mesta. Na čele sprievodu kráča pastier s pomocníkmi, ktorý na rukách nesie jaštericu. Predstavujú povesť o objavení pokladov štiavnickej zeme – zlata a striebra, na ťažbe ktorých bola terra banensium, zem baníkov osídlená.

Súčasťou podujatia je aj každoročný jarmok, rôzne akcie pre deti, divadelné predstavenia, sokoliari, šermiari... Tento rok sa v rámci festivalu organizuje tiež bazár (ne)potrebných vecí, môžete sa dozvedieť viac o príbehoch tajchov, stretnúť sa so Salamandrom v múzeu, či spoznať bližšie pamiatky UNESCO Banskej Štiavnice.
Na programe tohtoročných Salamandrových dní je aj burza minerálov, prehliadka bane Starovšechsvätých, či banských lokomotív v skanzene.

Podujatie organizuje mesto Banská Štiavnica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies