Odborníci radia: Telesné a duševné zdravie spolu úzko súvisia a ovplyvňujú sa

NETKY.SK • 11 Október 2023, 16:00 • 2 min
Odborníci radia: Telesné a duševné zdravie spolu úzko súvisia a ovplyvňujú sa

BRATISLAVA - Telesné a duševné zdravie spolu často úzko súvisia a ovplyvňujú sa. Psychické napätie môže vyvolať rôzne fyzické prejavy, napríklad tráviace ťažkosti či bolesti hlavy. Upozornil na to Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri príležitosti utorkového Svetového dňa duševného zdravia. Duševné zdravie podľa neho možno podporiť viacerými aktivitami.

slovakia

left justify in out

"Zanedbanie starostlivosti o psychické zdravie môže viesť k javu, ktorý sa označuje ako somatizácia. Ide o prenesenie psychického napätia do telesnej oblasti, ktoré vyvoláva fyzické prejavy (tráviace ťažkosti, bolesti hlavy alebo iných častí tela). Somatizácia sa môže prejaviť, ak sme príliš vyťažení, v strese, prípadne keď sme úzkostní a depresívni," priblížil odbor na webe ÚVZ.

Problémy s duševným zdravím môžu tiež ovplyvniť myslenie, náladu a správanie ľudí. "Keď sa cítime duševne dobre, v duševnej pohode môžeme produktívne pracovať, užívať si voľný čas a aktívne prispievať do života komunít, ktorých sme súčasťou," ozrejmil odbor. Dôležitým atribútom duševnej pohody je podľa neho byť odolný a schopný vyrovnať sa s bežnými životnými problémami.

Duševné zdravie možno podľa odboru podporiť napríklad oddychom, dostatkom spánku, čítaním kníh, športom či trávením viac času v prírode. Odporúča tiež udržiavanie starých priateľstiev a nadväzovanie nových. "Trávte čas s ľuďmi, ktorí vnášajú do vášho života smiech, humor," podotkol. Na ľudí tiež apeluje, aby si našli aktivity, ktoré ich tešia. Zároveň neodporúča preceňovanie síl. "Hľadajte niekoho, kto vás vypočuje a odpovie vám. Ak potrebujete odbornú pomoc, vyhľadajte ju," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR /ÚVZ Foto: Brainee
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies