Mayová sľúbila, že súčasťou brexitu bude írska poistka

NETKY.SK • 7 Február 2019, 17:10 • 2 min
Mayová sľúbila, že súčasťou brexitu bude írska poistka

BRUSEL - Britská premiérka Theresa Mayová prisľúbila vo štvrtok dopoludnia lídrom Európskej únie, že súčasťou dohody s Bruselom o tzv. brexite bude írska poistka. Informoval o tom vyjednávač Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt, ktorého citoval portál televíznej stanice Sky News.

slovakia

left justify in out

Verhofstadt dodal, že vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody "nie je možnosťou", ale "katastrofou". Vyjednávač tiež povedal, že privítal list lídra britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, ktorý dláždi labouristom cestu, aby v britskom parlamente hlasovali za dohodu.

 

 

Mayová predtým uviedla, že sa nesnaží zrušiť írsku poistku, ale nahradiť ju "alternatívnymi riešeniami". Takzvaná írska poistka bola dosiaľ hlavnou prekážkou brániacou schváleniu dohody o brexite v britskom parlamente. Poistka má zabrániť vzniku "tvrdej" hranice medzi britskou provinciou Severné Írsko a Írskou republikou.

 

Na základe írskej poistky v dohode o odchode Británie z EÚ by - aspoň dočasne - platili pre Severné Írsko odlišné podmienky obchodovania s EÚ, aké by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva.

 

Poistka, teda záložný plán pre Írsko, však nie je časovo ohraničená a značná časť britských zákonodarcov ju preto vníma ako pascu, pre ktorú by Británia navždy ostala zviazaná obchodnými pravidlami EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies