Holandsko je s ich premiérom spokojné, vládne už 10 rokov a v stredu vyhral voľby

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 06:47 • 2 min
Holandsko je s ich premiérom spokojné, vládne už 10 rokov a v stredu vyhral voľby

Voľby v Holandsku pravdepodobne prinesú víťazstvo konzervatívno-liberálnej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho

slovakia

left justify in out

V Holandsku prebehli parlamentné voľby, v ktorých bolo po prvý raz v histórii krajiny možné svoj hlas odovzdať aj formou poštového hlasovania. To mohli využiť dôchodcovia nad 70 rokov. Parlamentné voľby vyhrala Strana  slobody a demokracie.

 

„Poznamenávam, že výsledkom týchto volieb je, že holandskí voliči prejavili mojej strane veľkú dôveru," povedal v parlamente Mark Rutte. Rutte je pri moci už od roku 2010 a v prípade, že sa mu podarí vytvoriť novú vládnu koalíciu, sa môže stať najdlhšie pôsobiacim premiérom v dejinách tejto krajiny.

 

VVD podľa Rutteho získala „drvivé vyslovenie dôvery“, čo ju núti „urobiť všetko možné, aby bol z toho úspech“. „Program, ktorý je pred nami, je obrovský. V nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch musíme viesť Holandsko cez koronakrízu,“ pripomenul Rutte v rámci svojej prvej reakcie na výsledky exit pollu.
 

 

 

Agentúra AP pripomína, že parlamentné voľby z roku 2017 vyhrala VVD so ziskom 33 kresiel. Hlasovanie v holandských parlamentných voľbách, ktoré pre pandémiu koronavírusu trvali tri dni, sa začalo v pondelok ráno.

 

Vo voľbách kandidovalo rekordných 37 strán a podľa exit pollu by sa 17 mohlo dostať do parlamentu. Ipsos však už pred hlasovaním varoval, že neistota hlasovania počas pandémie môže skresliť výsledky jeho prieskumu, keďže môže narásť rozpätie odchýlky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies