Vo Veľkej Británii zúri indický variant koronavírusu. Zrušenie pandemických opatrení je odložené

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 15:42 • 2 min
Vo Veľkej Británii zúri indický variant koronavírusu. Zrušenie pandemických opatrení je odložené

VEĽKÁ BRITÁNIA - Variant Delta, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, má podľa experta obrovský vplyv na účinnosť vakcín vo Veľkej Británii. Miera infekcií narastá, a plánované zrušenie opatrení musí byť presunuté.

slovakia

left justify in out

Michael Head, popredný vedec v oblasti globálneho zdravia na univerzite v anglickom Southamptone, upozornil na fakt, že variant Delta má vplyv na účinnosť vakcín.

 

img

 

Prečítajte si: Veľká Británia spustila v dvoch mestách rozsiahle testovanie na koronavírus. Objavila sa vážna obava z indickej mutácie

 

Vysvetlil, že aj keď je vakcinácia v Británii pokročilá, stále zostáva štvrtina dospelej populácie, ktorá ešte nie je zaočkovaná. „Vakcína veľmi dobre chráni pred závažným priebehom, pred hospitalizáciou a úmrtiami, ale jedna dávka poskytne iba asi 30-percentnú ochranu a dve dávky v rozmedzí 60 až 80 percent. Preto je dôležité držať počty prípadov tak nízko, ako len dokážeme, kým tento očkovací program nebude oveľa pokročilejší,“ povedal Head.

 

Headov kľúč k porazeniu vírusu

„Mohli by sme sa poučiť z proaktívnych prístupov, ktoré sme videli v mnohých krajinách, ako napríklad v juhovýchodnej Ázii, Austrálii a na Novom Zélande, kde fungovali pohraničné kontroly a výrazné cestovné obmedzenia. To je tu kľúč. Akonáhle uvidíte na grafe signál, že sa pozitivita zvyšuje, potom je už pravdepodobne príliš neskoro na implementáciu týchto obmedzení," povedal Head.

 

img

 

"Všetci sme sklamaní a máme dosť pandémie, ale má zmysel zaviesť určité obmedzenia. Ak tak neurobíme, uvidíme zvýšené počty hospitalizácií, čo bude mať priamy dopad na ďalšie oblasti zdravia. To znamená, že ďalší pacienti s rakovinou, kardiológiou alebo diabetom nemôžu ísť na vyšetrenie do nemocnice,“ dodal Head. 

 

Súvisiaci článok: Koronavírus ničí Britániu! Denný počet nových prípadov je najvyšší od konca februára

 

A my môžeme dodať len toľko, že má zrejme pravdu, nakoľko krajiny, kde poctivo a prísne dodržiavali pandemické opatrenia, či uzatvorili krajinu, sú na tom teraz lepšie, než krajiny, ktoré reštrikcie uvoľnii skorej, než bolo treba.

 

Anglicko chcelo zrušiť opatrenia

Boris Johnson odložil úplné zrušenie obmedzení v Anglicku pre množiace sa prípady variantu Delta (Indický variant). Minister zdravotníctva tvrdí, že viac ako 90% prípadov vo Veľkej Británii je variantom DeltaBritský premiér Johnson tak musel posunúť úplné zmiernenie opatrení o štyri týždne. 

 

img

 

Dr. Head hovorí, že vzhľadom na to, ako sa iné varianty tak ľahko rozšírili po celom svete, „môžeme očakávať, že sa tento vývoj stane bežným vo väčšine európskych krajín, najmä keď sa spoločnosti opäť začínajú otvárať a ľudia sa miešajú voľnejšie “.

 

Prichádza veľký nárast infekcií

Krivka krajiny je strmšia, ako si mnohí mysleli, práve pre infekčnejší variant Delta, ktorý je považovaný za o 40% až 80% prenosnejší ako variant Alpha. Pri súčasnom tempe rastu Spojené kráľovstvo dosiahne od 21. júna do konca júla približne 15 000 prípadov denne a to bez ďalšieho zmiernenia obmedzení, ktoré by mohli situáciu ešte zhoršiť.

 

V apríli Veľká Británia uvoľnila niektoré opatrenia, bola to chyba? V krajine sa v apríli znova otvorili obchody, telocvične, kaderníctva i terasy reštaurácií. Britský premiér Boris Johnson vyzval ľudí, aby sa po uvoľnení „správali zodpovedne“, aby v krajine opäť nemuseli zažívať život plný obmedezní. No zrejme to nepomohlo. Objavil sa variant Delta.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Anglicku pribudlo 1 338 nových príapdov. Uvoľnili opatrenia a otvorili aj reštaurácie

 

"Je úplne jasné, kam miera infekcie smeruje teraz, a nie je to tam, kde sme chceli byť alebo sme si mysleli, že budeme len pred niekoľkými týždňami. Preto sme znepokojení," hovorí jeden z vedcov zo skupiny Sage, ktorá radí vláde.

 

Aké obmedzenia zrušili?

Počet hostí na svadbe už nebude obmedzený na 30, hoci priestory a hostitelia budú musieť vykonať vyhodnotenie rizika. Obyvatelia seniorských domovov sa po opustení svojich domovov nebudú musieť izolovať a budú môcť nominovať „nevyhnutného poskytovateľa starostlivosti“, ktorý ich môže navštíviť, aj keď zostanú v izolácii. Deti môžu ísť na jednodňové výlety v skupinách po 30. Pokračovať budú aj veľké podujatia, ktorých súčasťou bude viac hier Euro 2020 a množstvo ďalších športových, umeleckých a hudobných podujatí.

 

Zostávajúce opatrenia

V súčasnosti bude naďalej platiť niekoľko obmedzení. Naďalej platí obmedzenie počtu ľudí v interiéroch i exteriéroch. Krčmy, kluby, divadlá a kiná musia stále fungovať v rámci kapacitných limitov. Na športových podujatiach sa môže zúčastňovať len obmedzený počet osôb. Nočné kluby zostávajú zatvorené. Vláda sa ešte chystá rokovať o rúškach.

 

img

 

Ak bude miera infekcie neustále stúpať, čo bude následne viesť k zvýšeniu počtu hospitalizácií, aj keď nie rovnakým tempom ako predtým, existuje riziko, že by Anglicko mohlo čakať ďalšie dlhé mesiace, kým obmedzenia úplne skončia.

 

Nádej

Existuje však nádej, že nárast prípadov skončí rýchlejšie ako v minulých vlnách bez potreby ďalších obmedzení. Údaje z Boltonu ponúkajú určitú nádej. Infekcie začali rýchlo stúpať začiatkom mája, keď sa ujal variant Delta. Prichádzajúca vlna sa však úplne líši od tej predchádzajúcej, má totiž veľmi nízky počet nakazených  osôb nad 60 rokov. Zrejme vďaka tomu, že táto skupina ľudí je najviac očkovaná. V Boltone sa nákaza rýchlo šírila i medzi mladšími vekovými skupinami, no čoskoro ustala.

 

img

 

Dr. Adam Kucharski, expert na infekčné choroby z London School of Hygiene and Tropical Medicine, je presvedčený, že úroveň infekcie by nemusela v niektorých oblastiach narastať práve vďaka vysokej miere zaočkovanosti.

 

"Myslím si, že medzi oblasťami budú pomerne veľké rozdiely v miere infekcie. V komunitách, kde je vysoká imunita a nízke kontakty, možno nebudeme svedkami toho, že by sa miera infekcie toľko zvýšila," dodal Kucharski. Čím nabáda k obmedzeniu sociálnych kontaktov. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies