Dánsko je pripravené podporiť prípadný odklad brexitu

NETKY.SK • 25 Február 2019, 12:32 • 2 min
Dánsko je pripravené podporiť prípadný odklad brexitu

KODAŇ - Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen v pondelok vyhlásil, že je pripravený podporiť prípadný odklad odchodu Británie z Európskej únie, ak by to pomohlo zabrániť tzv. brexitu bez dohody. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Verím, že všetci budeme flexibilní, keďže si nikto neželá, aby Británia opustila EÚ neusporiadaným spôsobom," vyhlásil Rasmussen v rozhovore pre dánsku stanicu TV2.

 

img

 

Britský denník The Guardian v nedeľu s odvolaním sa na nemenované zdroje z EÚ informoval, že odchod Spojeného kráľovstva z Únie by mohol byť napokon odložený až na rok 2021. Plán odkladu brexitu v súčasnosti podľa uvedených zdrojov skúmajú najvyšší predstavitelia EÚ. Zástancom jeho odloženia na výrazne neskorší termín, než je súčasný 29. marec 2019, je údajne aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

 

img

 

Podľa Tuska by sa mal uplatniť takýto scenár v prípade, keby parlament v Londýne aj naďalej odmietal dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, ktorú s Bruselom vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová.

 

img

 

V prípade odloženia brexitu na rok 2021 by Británia zostala členskou krajinou EÚ aj počas 21-mesačného obdobia, ktoré malo byť pôvodne prechodným obdobím po brexite. To by poskytlo ďalší priestor pre rokovania o budúcich vzťahoch medzi európskou dvadsaťsedmičkou a Britániou. V tomto dodatočnom čase by sa mohlo potenciálne nájsť aj iné riešenie namiesto kontroverznej írskej poistky, ktorá má zabrániť obnoveniu hraničných kontrol na írskom ostrove.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies