Od začiatku júna Islamský štát na území kalifátu v Sýrii zabil 1432 Sýrčanov

NETKY.SK • 17 November 2014, 18:11 • 2 min
Od začiatku júna Islamský štát na území kalifátu v Sýrii zabil 1432 Sýrčanov

BEJRÚT - Od júna, keď extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vyhlásila na území Sýrie pod svojou kontrolou kalifát, jej príslušníci zabili v nebojových situáciách 1432 Sýrčanov.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré tieto prípady zdokumentovalo. 
     

Obete islamistov prišli o život sťatím, podrezaním, pri ukameňovaní alebo boli zastrelené v nebojovej situácii, uvádza SOHR. 
     

IS, ktorý sa od júna zmocnil častí územia na severe a východe Sýrie, ako aj severného a západného Iraku, telá obetí svojho zabíjania často verejne vystavuje s cieľom terorizovať miestne obyvateľstvo a odradiť svojou krutosťou protivníkov. 
     

Medzi obeťami IS sú aj cudzinci, vrátane novinárov a humanitárnych pracovníkov, ale väčšinu tvoria miestni obyvatelia, aj deti a ženy. 
     

Väčšina - až 882 z celkového počtu obetí IS - boli civilisti, pričom asi 700 z nich boli príslušníci sunnitského kmeňa Šaitát z provincie Dajr az-Zaur, uviedlo SOHR. 
     

Ako príklad brutality IS uvádza SOHR vo svojej správe prípad dvoch detí z provincie Aleppo: jedno bolo islamistami usmrtené za to, že kreslilo sídlo IS a druhé stála život údajná urážka proroka Mohameda.
     

IS usmrtil aj 483 zajatých príslušníkov sýrskych vládnych síl a 63 povstalcov a členov kurdských polovojenských oddielov. 
     

Islamisti zabili aj štyroch vlastných ľudí, uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies