Kuba po protestoch dočasne uvoľní colné obmedzenia na jedlo a lieky

NETKY.SK • 16 Júl 2021, 07:59 • 2 min
Kuba po protestoch dočasne uvoľní colné obmedzenia na jedlo a lieky

KUBA - Kuba dočasne uvoľní colné obmedzenia pre cestujúcich, ktorí so sebou do krajiny nesú potraviny, lieky a hygienické výrobky.

slovakia

left justify in out

V stredu to oznámila tamojšia vláda. Informovali o tom aj portály CNN či bloomberg.com. Je to zjavné uznanie požiadaviek demonštrantov z ostatných protivládnych protestov. Na spomenuté produkty sa po novom nebude vzťahovať povinnosť platiť clo. Opatrenie však bude platiť len do konca roka.

 

img

 

Prečítajte si: Na Kube vyšli ľudia do ulíc. Po 30 rokoch sa rozhodli demonštrovať proti vláde!

 

Mnoho Kubáncov je naozaj závislých od priateľov a rodiny v zahraničí, aby im priniesli základné veci, ktoré sa u nich doma dajú len ťažko zohnať. 

 

"Musíme z týchto problémov vyťažiť skúsenosti a kriticky analyzovať naše problémy, aby sa neopakovali," uviedol počas štátnej kubánskej debaty prezident Miguel Diaz-Canel a uznal nedostatky 62-ročného režimu. Taktiež uviedol, že sťažnosti niektorých ľudí sú „oprávnené, pretože majú neuspokojené túžby“, ktoré „nie vždy dostali náležitú pozornosť“.

 

img

 

 

Cez víkend vyšli do ulíc v celej krajine tisícky ľudí, aby vyslovili svoju nespokojnosť s nedostatkom základných tovarov, obmedzovaním občianskych slobôd a vládnym postupom počas zhoršujúcej sa pandémie koronavírusu. Demonštrácie boli jedným z najväčších prejavov protivládnych názorov, ktoré sa na prísne kontrolovanej Kube čeliacej hospodárskej kríze objavili v posledných rokoch. Po protestoch je podľa protivládnych aktivistov viac ako 100 ľudí zadržaných alebo nezvestných. Spojené štáty, Kanada a Európska únia odsúdili zatknutia politických aktivistov a novinárov a vyzvali na ich okamžité prepustenie.

 

Súvisiaci článok: Protivládne demonštrácie na Kube majú prvú obeť! Protesty sa nezaobišli bez násilností a zatýkania

 

Kubánska vláda sa pokúsila umlčať hlasy a komunikáciu Kubáncov]zastavením internetu, násilím a svojvoľným zadržiavaním desiatok demonštrantov, novinárov, aktivistov a ďalšími represívnymi taktikami,“ uviedol v utorok hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price. 

 

Americký prezident Joe Biden v pondelok vyjadril podporu kubánskemu ľudu a vyzval režim kubánskeho prezidenta Miguela Diàza-Canela, aby „načúval obyvateľom a slúžil ich potrebám“.

 

img

„Stojíme pri kubánskom ľude a jeho výzve požadujúcej slobodu a úľavu od tragického zovretia pandémie a od desaťročí represie a ekonomického utrpenia, ktorému bol podrobený kubánskym režimom,“ uviedol Biden vo vyhlásení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona