V Holandsku zatvorili tretinu operačných sál. Pacientov s COVID-19 vozia do Nemecka

NETKY.SK • 24 November 2021, 07:01 • 2 min
V Holandsku zatvorili tretinu operačných sál. Pacientov s COVID-19 vozia do Nemecka

AMSTERDAM - Krajina začala v utorok s prevozom pacientov, aby tak uvoľnila tlak na svoje nemocnice, ktoré pre narastajúci počet pacientov s koronavírusom začali obmedzovať poskytovanie bežnej zdravotnej starostlivosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvého pacienta previezli v utorok ráno z nemocnice v Rotterdame do nemeckého mesta Bochum, vzdialeného asi 240 kilometrov. Počas dňa mali previezť ďalšieho, uviedli holandské úrady. Nemecké nemocnice ponúkli Holandsku 20 miest pre pacientov s koronavírusom. Desiatky holandských pacientov liečili v Nemecku aj počas predchádzajúcej vlny pandémie.

 

img

 

Počet pacientov s ochorením COVID-19 je v holandských nemocniciach najvyšší od mája tohto roku a čakáva sa, že ich počet ešte stúpne, píše Reuters. Do utorka obsadili 488 z 1 050 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Nemocnice obmedzujú niektoré procedúry, vrátane zákrokov zameraných na liečbu rakoviny alebo operácií srdca, aby tak uvoľnili miesto. Holandský úrad, ktorý má na starosti dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (NZa), v utorok uviedol, že v krajine zatvorili takmer jednu tretinu operačných sál, aby obmedzili používanie postelí na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Približne jednu pätinu kritických operácií pritom nemožno vykonať v stanovenom dátume.

 

Prečítajte si tiež: Vládna rada schválila povinné očkovanie v ČR

 

V utorok pribudlo v Holandsku okolo 23 000 nových prípadov nákazy. NZa uviedol, že za 7 dní pribudlo 153 957 nových prípadov, čo je oproti predchádzajúcemu týždňu nárast o 39 percent. V krajine platí od 13. novembra čiastočný lockdown. Vláda v Amsterdame však uvažuje, že opatrenia ešte sprísni podľa tzv. bavorského modelu, v rámci ktorého môžu iné ako nevyhnutné služby využívať len osoby, ktoré sú buď zaočkované alebo už prekonali ochorenie COVID-19.

 

img

 

Zatiaľ čo zdravotníci v nemocniciach bojujú s kritickou situáciou, ľudia na uliciach protestujú proti prísnym obmedzeniam. Spočiatku pokojné demonštrácie prerástli do násilností, ktoré trvajú už niekoľko dní. Polícia zatkla viac ako 170 ľudí, proti demonštrantom použila aj slzný plyn či vodné delá.  

 

K téme: Európska lieková agentúra schválila liek proti ochoreniu COVID-19

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies