Od vzniku Bitcoinu až po krypto-boom

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 13:30 • 2 min
Od vzniku Bitcoinu až po krypto-boom

TOKIO – Písal sa 9. január 2009 a bol to celkom obyčajný piatok, ako každý iný. Predsa sa však v niečom líšil od tých ostatných – Bitcoin 0.1 uzrel svetlo sveta. Ďalšie verzie Bitcoin 0.1.0 až 0.1.5 podporovali len Windows 2000, Windows NT a Windows XP. Hneď po prvej verzii sa však Satoshi pustil do práce.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Opravil niektoré menšie chyby komunikácie siete a uzlov. Pracoval aj na zlepšení použiteľnosti klienta s niekoľkými spolupracovníkmi (napríklad zabránili zadaniu vlastnej adresy do adresára a pridali vysvetľujúci text k údajom o transakciách pre generované Bitcoiny).

 

Zrod Bitcoinu 2009-2010

Bitcoin verzia 0.2.0 sa objavila v decembri 2009, čiže takmer o rok neskôr. Podporovala Linux a komunita sa aktívnejšie podieľala na vývoji. Okrem toho táto verzia dokázala využiť výhody viacerých procesorov na vytváranie blokov. Ak ste vlastnili viacjadrový procesor ako je Core Duo alebo Quad, vedeli ste svoju produkciu zdvojnásobiť či dokonca zoštvornásobiť. Ďalším veľkým krokom vpred bol vývoj rozhrania JSON RPC API, aby aj služby tretích strán mohli komunikovať s Blockchain a sieťou.

Bitcoin (BTC) bol v tých časoch známy len veľmi malej skupine prvých používateľov. V novembri 2009 sa na bitcoin.org objavilo fórum, ktoré sa stalo predchodcom spoločnosti Bitcointalk. To viedlo k rastúcej popularite meny. Do online komunity vstúpili noví ľudia, formujúce sa tímy prišli s novými nápadmi a postupne sa realizovali.

Neprinášalo to však len chválu, ale aj kritiku. Keď sa analyzovali zásady fungovania Bitcoinu, zistilo sa aj niekoľko nedostatkov. V rovnakom čase sa objavila aj myšlienka transakčných poplatkov a ľudia začali diskutovať o možnostiach vystopovania Bitcoinov.

 

img

Bitcoin verzia 0.3 prišla v lete 2010. Počet užívateľov rástol spolu s náročnosťou ťažby. Práve v tejto dobe sa zrodila myšlienka efektívnejšieho používania počítača na ťažbu Bitcoinov. Navrhovaným riešením bolo používať výpočtové výkony grafického procesora pre ťažbu kryptomeny. Užívateľ „ArtForz" ešte v to leto založil transformačnú farmu OpenGL GPU a vytvoril prvý Bitcoin blok.

Dňa 6. augusta 2010 bola zaznamenaná veľká zraniteľnosť v protokole Bitcoin. Transakcie neboli riadne overené predtým, ako boli zahrnuté do Blockchain, čo umožnilo používateľom obchádzať ekonomické obmedzenia Bitcoinu a vytvoriť ich neurčité množstvo. Táto zraniteľnosť bola zneužitá už o niekoľko dní neskôr, presne 15. augusta. Viac ako 184 miliárd Bitcoinov bolo vygenerovaných v jedinej transakcii a poslaných na dve adresy v sieti. V priebehu niekoľkých hodín bola transakcia zaznamenaná a po odstránení chyby vymazaná z Blockchain. Následne sieť prešla inštaláciou aktualizovanej verzii protokolu Bitcoin. Bola to jediná významná bezpečnostná chyba, ktorú našli a zneužili počas celej existencie Bitcoinu.

 

img

 

Začína organizovaná ťažba

Stále viac a viac ľudí sa snažilo vyťažiť obmedzené zásoby blokov. Jednotlivci zistili, že pracujú celé mesiace bez toho, aby našli čo i len jediný blok a za svoje úsilie a energiu nedostali žiadnu odmenu. Táto neistota pri snahe vyťažiť nejaké bloky videla k situácii, keď sa jednotlivci začali organizovať do skupín (tzv. pools), aby si mohli spoločne spravodlivo rozdeliť vyťažené Bitcoiny.

Dňa 27. novembra 2010 sa objavila prvá organizovaná skupina Bitcoin Shared Mining (BPM), známejšia ako Slush's Pool. Táto skupina pracovala na stratégii zdieľania, ktorá zahŕňala metódu umelo nízkej náročnosti, o ktorej sa však neskôr zistilo, že je ľahko zneužiteľná. Myšlienka skupinovej ťažby sa od tej doby vyvíjala naďalej, ale základné pravidlo platí aj dnes – spoločná ťažba je výhodnejšia ako ťažiť na vlastnú päsť.

V decembri 2010 sa užívateľovi „doublec" podarilo vytvoriť Bitcoin pre mobilný počítač Nokia N900. Nasledujúci deň mu používateľ „ribuck" poslal 0,42 BTC v prvej Bitcoin transakcii peer-to-peer.

 

V ďalšom článku si priblížime prvé experimenty s touto zaujímavou kryptomenou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies