Od útokov v Paríži zatvorili vo Francúzsku z dôvodu radikalizácie tri mešity

NETKY.SK • 2 December 2015, 16:14 • 2 min
Od útokov v Paríži zatvorili vo Francúzsku z dôvodu radikalizácie tri mešity

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Bernard Cezeneuve reportérom povedal, že polícia dnes v rámci zásahu proti extrémistickým aktivitám zatvorila už tretiu mešitu v krajine od teroristických útokov v Paríži.

slovakia

left justify in out

 A upozornil, že "z dôvodu radikalizácie" sú mešity vo Francúzsku zatvárané vôbec po prvý raz.

 

V mešite v Lagny-sur-Marne, 35 kilometrov na východ od Paríža, urobila polícia dnes ráno raziu a zhabala tam revolver kalibra 9 mm, pevný počítačový disk a džihádistickú propagandu, uviedla tlačová agentúra AP. Minister povedal, že mešita viedla nelegálnu školu Koránu. Po zásahoch vzali do väzby jednu osobu a 22 ďalším zakázali opustiť Francúzsko. Deväť ľudí dostalo domáce väzenie, dodala AP.

 

Druhé dve mešity, v Lyone a Gennevilliers v parížskom regióne, uzavreli minulý týždeň.

 

Cazeneuve dnes povedal, že od útokov v Paríži z 13. novembra, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, polícia zhabala 334 zbraní.

 

"Za 15 dní sme zhabali tretinu množstva zbraní využiteľných na vojenské účely, aké zvyčajne zhabeme za rok," citovala ministra tlačová agentúra Reuters.

 

Od vyhlásenia výnimočného stavu po útokoch v Paríži francúzska polícia uskutočnila razie v celkovo 2235 domovoch a budovách, vzala do väzby 232 ľudí a skonfiškovala 334 zbraní, 34 z nich využiteľných na vojenské účely, povedal Cazeneuve reportérom.

 

Vedenie hudobného klubu Bataclan, kde prišli o život dve tretiny z celkového počtu obetí útokov z 13. novembra, uviedlo, že ho znova otvorí do konca roka 2016. Jules Frutos, ktorý klub vedie od roku 2004 spoločne s Olivierom Pubellom, v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Le Monde povedal, že "je potrebné vidieť dvere znova otvorené". Klub "by sa nemal zmeniť na mauzóleum alebo pútnické miesto", zdôraznil.

 

Predstavitelia svetového spoločenstva, vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, navštevovali miesto tento týždeň a každý priniesol bielu ružu na pamiatku tých, ktorí tam zomreli 13. novembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies