Pozor na samoliečbu! Môže byť nebezpečná pri akejkoľvek diagnóze

NETKY.SK • 25 September 2023, 09:45 • 2 min
Pozor  na samoliečbu! Môže byť nebezpečná pri akejkoľvek diagnóze

BRATISLAVA - Samoliečba môže byť nebezpečná pri akejkoľvek zdravotnej diagnóze. Môže viesť k rôznym komplikáciám. Dôležité je preto vždy vyhľadať radu a starostlivosť lekára. Apelujú na to Slovenská kardiologická spoločnosť, Slovenská nadácia srdca a Únia pre zdravšie srdca.

slovakia

left justify in out

"Samodiagnostikovanie a samoliečba môžu viesť k nesprávnej diagnóze. Symptómy, ktoré považujete za problém s vysokým cholesterolom alebo krvným tlakom, môžu byť skutočne spôsobené iným zdravotným problémom. A ten môže byť ešte vážnejší," priblížili.

Pri nesprávnom určení príčiny si ľudia môžu nesprávne zvoliť prírodný liek, a môžu tak zmeniť závažnosť a rýchlosť zhoršovania ochorenia. "Pri niektorých prírodných liečivách môžu existovať interakcie s inými liekmi, ktoré už užívate, čo môže viesť k nebezpečným vedľajším účinkom," upozornili organizácie. Pri samoliečbe môžu pacienti tiež nevedome užívať príliš veľké dávky liečiv.

Možným rizikom samoliečby je okrem iného aj časová strata. "Ak zmeškáte príležitosť vyhľadať profesionálnu liečbu, môžu sa vaše zdravotné problémy zhoršovať a bude vám dlhšie trvať, kým dosiahnete stabilizáciu alebo zlepšenie," doplnili organizácie. Problémom podľa nich je aj chýbajúce monitorovanie a hodnotenie hladiny cholesterolu a krvného tlaku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: hippokrates.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies