Bratislava zažila historický moment! Otvorili 175-ročnú časovú schránku

NETKY.SK • 21 Október 2021, 08:13 • 2 min
Bratislava zažila historický moment! Otvorili 175-ročnú časovú schránku

Reštaurátor Stanislav Kožela otvoril takmer dve storočia starú schránku. Ako prebiehalo otvorenie a čo v nej odborníci našli?

slovakia

left justify in out


Najprv bola diskusia s odborníčkami a odborníkmi o prebiehajúcej rekonštrukcii Michalskej veže, o význame tejto udalosti, ale aj o ďalšej ceste časovej schránky a jej nového obsahu, ktorý do nej vložia pre budúce generácie.

 

img

 

Hosťami boli aj primátor mesta Bratislavy Matúš Vallo, riaditeľka Múzea mesta Bratislavy Zuzana Palicová, zástupcovia spoločnosti PamArch zodpovední za rekonštrukciu veže a ďalší odborníci na plastiku Michala Archanjela. Nechýbala, samozrejme, časová schránka.

 

img

 

Súvisiaci článok: Bratislavu čaká otvorenie 176-ročnej časovej schránky

 

"Keď som sa dozvedel, že v soche Archanjela Michala je časová schránka od ľudí, ktorí ju tam umiestnili pred 175 rokmi, tak som vedel jednu vec – túto časovú schránku musíme otvárať všetci spolu," uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti a dodal, že málokedy sa podarí mať taký priamy dotyk s históriou mesta. "Schránka ukrýva časový odkaz z tej doby pre nás všetkých," dodal  s domnienkou, že pravdepodobne v nej budú typické predmety z 19. storočia. „Bude to určite napínavé, takýto moment sa už pravdepodobne v našom živote nezopakuje."

 

img

 

Socha bola poškodená koróziou, úbytkom hmoty a taktiež ju v minulosti atakovali streľbou. Najviditeľnejším poškodením je chýbajúca pravá ruka archanjela Michala od predlaktia spolu s jeho ohnivým mečom, chýba tiež jeho ľavé krídlo. Kde sa nachádzajú, nie je známe. Plastika draka je o niečo kompaktnejšia, chýba však ľavé ucho a jazyk. Zreštaurovaná socha by sa mala na svoje miesto vrátiť dokončením komplexnej rekonštrukcie Michalskej veže koncom budúceho roka. Ide o jej v poradí tretiu opravu. Prvýkrát ju rekonštruovali v roku 1812, druhýkrát práve v roku 1845, keď do nej vložili časovú schránku.

 

img

 

Čo teda schránka ukrývala? V schránke našli dobové platidlá, ako napríklad mince z roku 1812, papierové bankovky, "bankocetle“ (výmenne lístky), kapsulu s relikviami deviatich svätýchzloženie vtedajšej mestskej rady, pôvodný dokument zoznamu relikvií z roku 1758 a aj medené platničky o zhotovení a rekonštrukciách sochy archanjela Michala.

 

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies