Na Štrbskom plese tento víkend opäť ožijú ľudové remeslá

NETKY.SK • 10 Júl 2023, 12:03 • 2 min
Na Štrbskom plese tento víkend opäť ožijú ľudové remeslá

Štrbské pleso opäť po roku ožije ľudovými remeslami. Niekoľko desiatok ľudových remeselníkov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Ukrajiny predstaví svoje umenie a zručnosť na jednom z najobľúbenejších miest Vysokých Tatier.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V čarovnom prostredí okolo plesa pri Hoteli Patria si už tento víkend 15.-16. júla rozložia stánky drotári, keramikári, šperkári, rezbári, fujaristi, čipkári či kováči, aby dokázali, že naše tradičné ľudové remeslá nie sú mŕtve a dokážu svojou krásou a výnimočnosťou zaujať aj dnes.

Turisti budú môcť opäť na vlastné oči vidieť a obdivovať, ako vznikajú také bačovské riady, pastierske palice, určite opäť nebudú chýbať obľúbené tradičné drevené či textilné hračky. Minulý rok zožalo veľký úspech napríklad aj rezbárske sympózium, súčasťou podujatia budú aj viaceré sprievodné kultúrne akcie.
Návštevníci Tatier si tak môžu spríjemniť pobyt na horách v prírode aj niečím výnimočným z našej histórie a kultúry.

Podujatie má za cieľ takto pomáhať zachovávať tradičné umelecké remeslá už niekoľko ročníkov. Keď organizátori začínali, boli milo prekvapení, aký veľký záujem dávne ľudové remeslá vzbudil u turistov. To ich povzbudilo k tomu, vytvoriť z podujatia tradíciu.

Aj tento rok sa tento atraktívny mini-festival pod hlavičkou organizácie Ľudové remeslá predstaví postupne na viacerých miestach. Po Štrbskom plese navštívi Námestovo (29. júl, Hviezdoslavovo námestie, 9.00-17.00), Senec (12.-13.august, Námestie 1. Mája) a Hrad Červený Kameň (19.-20. august).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies