Oči ako Bystrozraký: Čo robiť, aby ste ich zaťažovali čo najmenej?

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Oči ako Bystrozraký: Čo robiť, aby ste ich zaťažovali čo najmenej?

BRATISLAVA - Oči sú nielen oknom do duše, ale hlavne orgánom, ktorý nám sprostredkováva obraz sveta okolo. Zdravie očí môže ohroziť únava, slnečné žiarenie, ale aj starnutie a choroby. V dnešnej dobe modernej techniky zaťažujeme oči ešte viac než predtým. Čo robiť, aby ste ich namáhali čo najmenej?

slovakia

left justify in out

Slnečné okuliare v lete aj v zime

 

Slnko môže spôsobiť ťažkosti nielen koži, ale aj očiam. Investujte do kvalitných okuliarov, ktoré ponúkajú ako ultrafialovú ochranu A, tak aj ultrafialovú ochranu B. Môžu vaše oči ochrániť až 100% od svetla UVA a UVB. Dnes je výber slnečných okuliarov tak široký, že si zaručene vyberie každý.

 

Boj s prachom a smogom

 

Oči trpia, ak sú vystavené škodlivinám v ovzduší. Vyhnúť sa smogu zvyčajne nejde, obzvlášť keď žijeme vo väčšom meste s hustou dopravou. Aspoň vo voľnom čase sa ale snažte byť čo najviac v prírode. Vyhýbajte sa zafajčeným miestam a predovšetkým sa snažte sami prestať fajčiť. Cigaretami škodíte svojim očiam hneď dvakrát, dráždivým dymom zvonku a toxickými látkami zvnútra. Aspoň čiastočnú ochranu dodajú očiam umelé slzy, ktoré ich zvlhčia a upokoja podráždenie.

 

S technológiami opatrne

 

Na jednej strane nám uľahčujú život, ale ak celý deň pozeráte do počítača a večer ešte prejdete na obrazovku mobilu či televízora, potom určite viete dosť o suchých a podráždených očiach. Sledovanie monitora alebo displeja očiam naozaj neprospieva, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Problémom sú samotné žiariace prístroje, väčšinou zlé osvetlenie okolia a potom tiež fakt, že jednoducho zabúdame žmurkať. Pre správne zvlhčenie a ochranu oka by sme mali mrknúť zhruba 20x za minútu.

 

Nájdite si dobrého optika

 

Pravidelné kontroly zraku ukážu, ako vaše oči spracúvajú svetlo, kontrolujú váš optický nerv a krvné cievy, ako dobre pracujú spoločne. Uistíte sa tiež, že nemáte slepú škvrnu a vaše zameranie je správne. Každý, aj keď nemá problémy, by mal navštíviť očného lekára aspoň raz za päť rokov, vo vyššom veku je vhodné navštíviť oftalmológa aspoň raz za dva roky. 

 

Zmapujte rodinnú históriu

 

Je dôležité vedieť, že niektoré očné choroby alebo problémy sú genetické. Napríklad choroby spôsobené vekom, makulárnej degenerácie a glaukóm môžu byť spôsobené genetickými faktormi. Je dôležité poznať aj rodinnú históriu. Ak teda niekto z vašich rodinných príslušníkov trpí zlým zdravotným stavom očí, informujte o tom svojho optika a začnite zraku venovať väčšiu pozornosť.

 

Dôležitá je výživa

 

Ako vždy všetko je dôležité riešiť zvnútra. Očiam pomôžu: tuniak, vajcia, čučoriedky, kel alebo napríklad cesnak. Vajcia, ryby a listová zelenina obsahujú luteín, ktorý zrak chráni napríklad pred šedým zákalom. Ovocie a zelenina zasa majú vysoký podiel vitamínov A, C a E. Napríklad už spomínaná mrkva obsahuje veľké množstvo karoténov, z ktorých v tele vzniká vitamín A, ktorý chráni zrak pred šeroslepotou.

 

Nosíte šošovky?

 

V prvom rade je najmä potreba pri prvom nadobudnutí kontaktných šošoviek navštíviť očného špecialistu a nespoliehať sa na rady kamarátok. Odborník vám zmeria zrak a pomôže vybrať tie najvhodnejšie šošovky. Potom je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu, nepoužívať šošovky dlhšiu dobu, než na akú sú určené, neprespávať v nich, ak nepoužívate typ šošoviek, ktorý toto umožňuje, a hlavne dodržiavať správne hygienické návyky, "radí Szarvas.

 

Noste okuliare!

 

Ak nosíte správne okuliare, predchádzate tým únave, páleniu, rezaniu či začervenaniu očí, alebo dokonca bolestiam hlavy. Tieto príznaky sa tiež veľmi často objavujú pri práci na počítači. Ak máte rovnaký problém, mali by ste okrem správne zvolených okuliarov na počítač tiež dbať na dobré osvetlenie a naučiť sa pár relaxačných techník po zrakovej záťaži. Pokiaľ ide o okuliare na počítač, dnes už je možné zaobstarať si špeciálne sklá vyvinuté priamo na tento účel. 

 

VIDEO Úľava pre unavené oči: Pomôže nielen mrkva ale aj čučoriedky a očná joga



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies