Koronavírus spôsobil rapídne zníženie emisií, Matka príroda sa zotavuje

NETKY.SK • 20 Marec 2020, 11:20 • 2 min
Koronavírus spôsobil rapídne zníženie emisií, Matka príroda sa zotavuje

Niektoré svetové mestá a regióny zaznamenali v dôsledku opatrení proti šíreniu nového koronavírusu zníženú úroveň znečisťujúcich plynov súvisiacich s globálnym otepľovaním. Viditeľné zníženie emisií v ovzduší môžeme pozorovať napríklad v Číne, Taliansku či New Yorku. V Benátkach sa dokonca do kanálov vrátili ryby, ale aj delfíny.

slovakia

left justify in out

Vedci v New Yorku informovali, že v porovnaní s minulým rokom emisie oxidu uhoľnatého, ktorý produkujú najmä autá, klesli takmer o 50% a oxidu uhličitého zas o 5% až 10%. Tvrdia, že do mája, keď sú emisie oxidu uhličitého väčšinou na vrchole, zrejme zaznamenajú najnižšiu úroveň od čias finančnej krízy spred desiatich rokov. V New Yorku klesla doprava o 35% oproti minulému roku. Svoje zistenia uviedli v štúdii pod vedením Columbia University.

 

img

"New York má za uplynulý rok a pol extrémne vysoké hodnoty oxidu uhoľnatého. Toto sú tie najčistejšie hodnoty, aké som kedy videla. Je to menej ako polovica toho, čo v marci bežne registrujeme," povedala Róisín Commane z Columbia University.

 

Emisie uhlíka poklesnú tento rok až o 1%
Analýza pre klimatickú webstránku Carbon Brief predpokladá, že v Číne za dva týždne kleslo využívanie energií o 25%. To zrejme bude tento rok viesť k poklesu emisií uhlíka o jedno percento. V Číne aj na severe Talianska sa znížila hodnota oxidu dusičitého, čo pripisujú obmedzeniam v doprave a priemysle.

 



Rôzne kroky vlád po celom svete pravdepodobne povedú k podobným výsledkom aj v iných krajinách, kde množstvo ľudí pracuje z domu. Obmedzenia ovplyvnia emisie oxidu uhličitého. "Bude záležať na tom, ako dlho bude táto pandémia trvať a aké rozsiahle bude obmedzenie hospodárstva, a to najmä v USA. No myslím si, že táto situácia určite bude mať dopad na globálne emisie," vyhlásila Corinne Le Quéré z University of East Anglia. "Ak to potrvá ešte tri alebo štyri mesiace, určite pocítime zníženie," dodala. Odborníci zároveň upozorňujú na to, aby politici mysleli pri obnovení ekonomiky aj na životné prostredie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona