VIDEO Úľava pre unavené oči: Pomôže nielen mrkva ale aj čučoriedky a očná joga

NETKY.SK • 26 Apríl 2018, 20:30 • 2 min
VIDEO Úľava pre unavené oči: Pomôže nielen mrkva ale aj čučoriedky a očná joga

BRATISLAVA - Najčastejšou príčinou podráždených očí bývajú v jarných mesiacoch alergie. Pálenie však môžu spôsobiť aj infekcie alebo dlhé sledovanie monitora. Ako unaveným očiam pomôcť?

slovakia

left justify in out

Podráždenie očí spôsobené ich namáhaním pri obrazovke často sprevádzajú bolesti hlavy. Predísť týmto ťažkostiam môžeme stlmením žiarenia monitora a tiež dodržiavaním vzdialenosti až šesťdesiatpäť centimetrov od monitora.

 

Robte si pravidelné pauzy pri monitore

 

Dôležité sú aj pravidelné pauzy. Približne každú polhodinu by ste mali svojim očiam dopriať na pár minút oddych. Odvráťte pohľad od monitora a zadívajte sa napríklad z okna alebo prechádzajte pohľadom po miestnosti. Pomáha aj pohľad do zelene, vaše oči preto počas dňa uvítajú krátku prechádzku. Od ľahšieho podráždenia môžu pomôcť tiež bylinky a tinktúry z púčikov bylín.

 

Prostriedkom prvej voľby pri problémoch s očami je gemmoterapeutikum z čučoriedky. Pôsobí dezinfekčne, zlepšuje videnie priamym ovplyvnením sietnice a zrakového nervu. Zrak nám posilní aj pestrec a jalovec. Úľavu unaveným očiam prinesú aj rastlinné extrakty, ktoré možno popíjať ako čaj aj použiť ako upokojujúci obklad. Očiam uľaví odvar z očianky lekárskej, ktorú možno piť alebo použiť ako obklad či ako kvapky na vyplachovanie očí.

 

Potraviny, ktoré pozitívne ovplyvňujú zrak

 

Známa mrkva, alebo tiež čučoriedky, ktoré pôsobia proti infekciám. Špenát, kel a ďalšia listová zelenina obsahujú prospešné látky luteín a zeaxantín, ktoré chránia sietnicu oka. Ako prevencia postačí, keď ich zaradíte do jedálnička raz týždenne, pri ťažkostiach sa odporúča ich jesť dvakrát až trikrát týždenne. Pri suchých očiach a pre zachovanie dobrého zraku je zase vhodná konzumácia rýb z chladných morí, napríklad tresky, tuniaka alebo makrely.

 

Alergény dráždia spojivky

 

Takmer u každého druhého alergika má alergia očné príznaky. Naše oči pri nej reagujú na alergény, akými sú napríklad pele, plesne, srsť zvierat alebo roztoče. Alergickú reakciu však môže vyvolávať aj klimatizácia, nadmiera prachu či znečistené ovzdušie. Alergény spôsobujú podráždenie spojivky, a preto oči pália, svrbia a môžu aj opuchnúť. V akútnej fáze sa najčastejšie podávajú antihistaminiká.


Očná joga k ostrému zraku

 

Aj oko je sval a potrebuje precvičovať, ale málokto sa mu týmto spôsobom venuje. S princípmi očnej jogy prišiel ako prvý americký lekár William Bates už na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia. Od tej doby si získala množstvo priaznivcov. Očná joga má celý rad cvikov. Veľa názorných ukážok nájdete napríklad na youtube. Ten úplný základ tvoria štyri cviky, ktoré zvládnete urobiť niekoľkokrát počas dňa a nezaberie vám to toľko času:

 

1. cvik: Pohybujte očami pomaly hore a dole. Zopakujte desaťkrát.
2. cvik: Pohybujte očami z jednej strany na druhú. Hlavu majte stále v pokojnej, priamej polohe.
3. cvik: Najskôr pohybujte očami šikmo do ľavého dolného rohu, potom pravého horného rohu.
4. cvik: Najprv krúžte očami na jednu stranu, opakujte päťkrát a potom na druhú s rovnakým počtom opakovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies