Prezident Kiska vyznamenal aj tri naše bývalé športovkyne: Je to veľká česť, reagovala dojatá Hantuchová

NETKY.SK • 9 Január 2019, 12:55 • 2 min
Prezident Kiska vyznamenal aj tri naše bývalé športovkyne: Je to veľká česť, reagovala dojatá Hantuchová

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska včera udelil vyznamenania tridsiatke slovenských osobností – 15 ženám a 15 mužom. Vyznamenania prezident SR udelil pri príležitosti 26. výročia vzniku Slovenskej republiky a urobil tak posledný raz vo svojej funkcii. Medzi ocenenými figurovali aj tri naše úspešné športovkyne, tenistka Daniela Hantuchová, basketbalistka Zuzana Žirková a lyžiarka Veronika Velez Zuzulová.

slovakia

left justify in out

Daniela Hantuchová

Tridsaťpäťročnej rodáčke z Popradu udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti športu a za šírenie dobrého mena SR v zahraničí. Čestné vyznamenanie udelila hlava štátu pri príležitosti 26. výročia vzniku SR. Spoludržiteľka Fed Cupu z roku 2002 a vlastníčka kariérneho Grand Slamu v mixe Hantuchová, v minulosti členka Top 5 v singli aj debli, vlani ukončila svoje pôsobenie na kurtoch. "Ocitnúť sa v takejto spoločnosti veľkých osobností, je pre mňa veľká česť, " uviedla po slávnostnom akte Hantuchová.

 

"Úžasná hráčka a osobnosť!" Tak sa s ňou v roku 2017, po takmer dvadsiatich rokoch na profesionálnom tenisovom okruhu, lúčili bývalé súperky a spoluhráči. Viacnásobná najlepšia tenistka Slovenska, víťazka siedmich turnajov WTA v dvojhre a deviatich v štvorhre Daniela Hantuchová sa narodila v Poprade. Vďaka nej získalo Slovensko jedno z troch doterajších víťazstiev v Hopmanovom pohári a v roku 2002 aj doposiaľ jediné víťazstvo v najvyššej súťaži reprezentačných družstiev v ženskom tenise, vo Fed Cup-e. Okrem toho je držiteľkou tzv. kariérneho Grand Slam-u, keď postupne zvíťazila v zmiešanej štvorhre na všetkých štyroch najdôležitejších turnajoch na svete.

 

Veronika Žirková
"Pri športe je vždy najťažšie prehrýzť sa obdobím, keď sa vám nedarí [...] a máte pocit, že to vzdáte. Ak sa však dokážete cez to dostať, prichádza pocit, že dokážete byť úspešný nielen v ňom, ale aj v živote,"
uviedla osemnásobná najlepšia slovenská basketbalistka, pôvodom z Bojníc, Zuzana Žirková.

Na majstrovstvách sveta v basketbale žien debutovala v roku 1998, a až do roku 2011 reprezentovala Slovensko, vrátane letných olympijských hier v Sydney. Pôsobila v niekoľkých euroligových kluboch, vrátane toho najúspešnejšieho – SCP Ružomberok. Tri krát v basketbalovej Eurolige slávila víťazstvo. V súčasnosti je hlavnou trénerkou tímu Young Angels Košice.

 

img

 

Veronika Velez Zuzulová 

Najúspešnejšia lyžiarka modernej histórie Slovenska v alpských disciplínach, predovšetkým však v slalome a obrovskom slalome sa narodila v Bratislave. Za jej úspešnou kariérou sa ukrýva neobyčajne obetavý príbeh jej otca, Timoteja.

Veronika Velez Zuzulová reprezentovala našu krajinu na štyroch zimných olympijských hrách, naposledy v juhokórejskom Pjongčangu. Počas šestnástich sezón v pretekoch Svetového pohára stála tridsať krát na stupňoch víťazov, z toho päť razy tieto preteky opanovala. V celkovom hodnotení slalomu bola dva razy druhá, a dva razy tretia. A spolu s ďalšími tromi slovenskými zjazdármi sa na majstrovstvách sveta v roku 2017 postarala aj o prekvapivé, no zaslúžené druhé miesto Slovenska v tímovej súťaži.

 

img
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies