Ochranári sú zhrození, v okrese Rožňava prišlo k ďalšej prírodnej katastrofe

NETKY.SK • 29 Jún 2023, 12:00 • 2 min
Ochranári sú zhrození, v okrese Rožňava prišlo k ďalšej prírodnej katastrofe

Ťažké mechanizmy zničili vzácny prírodný úkaz pred Krásnohorskou jaskyňou, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informovalo spravodajstvo RTVS. V ochrannom pásme Krásnohorskej jaskyne sa  nachádzali ťažké mechanizmy, dôvodom je rekonštrukcia zariadenia na meranie výdatnosti prameňa Buzgó. 

 

Obyvatelia i ochranári sú zhrození, vzácne penovcové kaskády, ktoré sa nachádzajú pred vchodom do Krásnohorskej jaskyne, zničil bager. Zničené penovcové kaskády boli pritom jediné, ktoré sa na Slovensku zachovali. 

 

img

 

"Je to jeden veľký zásah do prírody, ktorý nemá logické zdôvodnenie. Niečo také sa tam vôbec nemalo stať. Je to na území národného parku a  v treťom stupni ochrany," vysvetľuje jaskyniar a správca Krásnohorskej jaskyne Jaroslav Stankovič. 

 

Podľa informácií o vykonávaných prácach nevedeli ani Správa slovenských jaskýň, národný park či obec, ktorý vykonala štátny stavebný dohľad. "Povolenie na realizáciu predmetných prác je v štádiu šetrenia stavebného úradu obce Krásnohorská Dlhá Lúka," vysvetlila starostka obce Iveta Gebeová.

 

Ťažké mechanizmy sa v areáli Krásnohorskej jaskyňu v súčasnosti už nenachádzajú a nahradili ich ručné zásahy. Správa národného parku Slovenský kras podá po dokončení prác a ďalšom zisťovaní škôd podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies