Očakáva sa, že nemecká ekonomika v roku 2024 len tesne unikne recesii

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 17:48 • 2 min
Očakáva sa, že nemecká ekonomika v roku 2024 len tesne unikne recesii

BERLÍN - Inštitút pre ekonomický výskum ifo v stredu revidoval svoju prognózu rastu nemeckej ekonomiky v roku 2024 na 0,2 percenta z januárovej projekcie 0,7 percenta.

slovakia

left justify in out

Najväčšia európska ekonomika je "paralyzovaná a výrazne zaostáva" za ostatnými významnými európskymi krajinami, uviedol najväčší nemecký ekonomický think-tank.

Zatiaľ čo ostatné európske krajiny zaznamenali od jesene 2023 postupné oživenie, nemecká ekonomika sa v poslednom štvrťroku minulého roka prepadla o 0,3 percenta. Výrazne sa podľa ifo znížila najmä pridaná hodnota v priemysle a stavebníctve.

„Spotrebiteľská zdržanlivosť, vysoké úrokové sadzby a zvyšovanie cien, vládne úsporné opatrenia a slabá globálna ekonomika v súčasnosti tlmia ekonomiku v Nemecku a vedú k ďalšej zimnej recesii,“ uviedol vo vyhlásení expert ifo Timo Wollmershaeuser.

V dôsledku neúspešného prerozdelenia prostriedkov na pomoc COVID-19 na klimatické opatrenia bola nemecká vláda nútená výrazne znížiť svoj plánovaný rozpočet. Postihnutí sú najmä spotrebitelia, keďže sa znížili sociálne dávky a súčasne sa zvýšili dane na energiu a leteckú dopravu.

Hrubý domáci produkt Nemecka by mal v prvom štvrťroku tohto roka klesnúť o 0,1 percenta. Wollmershaeuser poznamenal, že „ekonomický výstup sa bude v polovici roka zrýchľovať, keďže úrokové sadzby a cenové bremená postupne miznú a kúpna sila spotrebiteľov rastie“.

Po trojročnom poklese počas pandémie a následnej energetickej krízy sa reálne mzdy v Nemecku v roku 2023 mierne zvýšili o 0,1 percenta, podľa Spolkového štatistického úradu (Destatis). Naopak, inflácia v rovnakom období rástla priemerným ročným tempom 5,9 percenta.

Očakáva sa, že nemecká inflácia v roku 2024 bude v priemere 2,3 percenta, čo je o niečo viac ako cieľ Európskej centrálnej banky vo výške 2 percent, uvádza inštitút ifo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Ren Pengfei
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies