Situácia na Ukrajine: Obyvatelia Krymu už dostali viac ako milión ruských pasov

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 08:15 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Obyvatelia Krymu už dostali viac ako milión ruských pasov

MOSKVA - Viac ako milión ruských pasov vydali úrady Ruskej federácie obyvateľom Krymskej republiky, ktorá sa v marci odtrhla od Ukrajiny a stala súčasťou Ruska. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ruskú Federálnu migračnú službu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

15:43 - Šéf OBSE sa stretol s Lavrovom, vyzval na prepustenie pozorovateľov

Generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Lamberto Zannier na dnešnom stretnutí so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v Moskve vyzval na okamžité prepustenie ôsmich pozorovateľov OBSE, ktorí sa pred dvoma týždňami stratili počas nepokojov na východe Ukrajiny.
      

OBSE stratila kontakt s dvoma tímami pozorovateľov koncom mája, keď na východe Ukrajiny, kde pôsobili ako pozorovatelia, prebiehali intenzívne boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.
      

"Považujem to za neprijateľné. Domnievam sa, že by sme všetci mali naliehať na ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie," uviedol Zannier.

 

15:19 - Cameron obvinil Rusko z dodávania zbraní separatistom

Britský premiér David Cameron v stredu povedal, že podľa neho Rusko dodáva proruským separatistom vo východnej Ukrajine moderné zbrane, ako sú strely odpaľované z ramena. "Ruskému prezidentovi som povedal, že je zjavné, že takzvaní povstalci majú sofistikované zbrane na odpaľovanie striel z ramena, a je ťažko uveriteľné , že by ich dostali odinakiaľ," povedal Cameron v britskom parlamente.

 

Britský premiér sa stretol minulý týždeň s Vladimírom Putinom vo Francúzsku a vyzval ho, aby sa prestal miešať do záležitostí Ukrajiny a spolupracoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

 

14:50 - Putin: Ukrajina vedie rokovania o cene plynu do slepej uličky

Ukrajina svojimi požiadavkami na ďalšie zľavy vedie rokovania o cene plynu do slepej uličky. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorého cituje agentúra Reuters.
      

Zároveň naznačil, že návrh Ruska na zníženie ceny za plyn pre Ukrajinu o 100 USD (73,82 eura) zo súčasných 485 USD za 1000 kubických metrov (m3) môže byť jeho konečnou ponukou.
      

Putin tiež poveril premiéra Dmitrija Medvedeva, aby formalizoval rozhodnutie o zrušení cla na vývoz plynu na Ukrajinu, vďaka ktorému jeho cena klesne na približne 385 USD za 1000 m3.
      

Kyjev však odmietol ruský návrh na udelenie privilégia vo forme zrušenia cla a požaduje trhovú cenu plynu. 

 

13:21 - Ukrajina nezaplatí dlhy za plyn, kým nedosiahne s Ruskom dohodu o cene

Ukrajina nezaplatí dlhy za ruský plyn, pokiaľ s Moskvou nedosiahne dohodu o cene plynu. Kyjev odmietol ruský návrh, podľa ktorého by cena plynu klesla o 20 %. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Vyhlásenia ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka a ministra energetiky Jurija Prodana dávajú jasne najavo, že Kyjev pri rokovaniach s Moskvou nezmenil svoje stanovisko napriek ruskej hrozbe obmedzenia dodávok plynu, čo by mohlo narušiť aj dodávky do Európy.
      

Jaceňuk vyhlásil, že Ukrajina čaká na zmenu kontraktu o dodávkach plynu medzi ukrajinskou spoločnosťou Naftogaz a Gazpromom. Kyjev požaduje trhovú cenu. "Rusko ponúklo, že zníži cenu plynu o 100 dolárov," povedal Jaceňuk. Ponuka počíta so zrušením vývozného poplatku vo výške 100 USD (73,82 eura) za 1000 kubických metrov (m3), ktorý Rusko zaviedlo po anexii Krymu. "Náš postoj sa nemení, prepíšeme kontrakt a dostaneme trhovú cenu," dodal Jaceňuk.

 

img

 

13:02 - Vláda priznala rozkrádanie humanitárnej pomoci od Ruska

Väčšinu humanitárnej pomoci, ktorú poskytlo Krymu po marcovom pričlenení Rusko, skončila v nesprávnych rukách. Na zasadnutí tamojšej vlády to konštatoval jej predseda Sergej Aksjonov, ktorého vyjadrenia citované agentúrou Krym-inform v utorok prevzal kanál britskej stanice BBC vysielajúci v ruštine. Podľa jeho slov rozdeľovanie pomoci na polostrove momentálne preverujú ministerstvo vnútra i prokuratúra, už teraz je však jasné, že viacerí "vysokí činitelia" prídu o miesto. Aksjonov totiž otvorene odkázal "svojim súdruhom, ktorých ruka siaha na humanitárnu podporu v období, keď je (Krymskej) republike ťažko, že pôjdu pred súd". Podľa premiéra už v tejto súvislosti oznámil svoju rezignáciu krymský minister zdravotníctva Petr Michaľčevský, ktorého rezort mal byť jedným z prijímateľom pomoci.

 

11:38 - Kyjev chce zníženie ceny plynu viac ako o 100 dolárov

Ukrajina odmietla návrh Moskvy, ktorý by znamenal zníženie ceny plynu pre Kyjev o 100 USD za tisíc kubických metrov. Povedal to v stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. V rámci informovania svojho kabinetu o rokovaniach s Moskvou o cene plynu Jaceňuk uviedol, že Ukrajina čaká na zmeny kontraktu medzi štátnou plynárenskou firmou Naftogaz a ruskou firmou Gazprom. Premiér konštatoval, že jeho krajina by mala za plyn platiť trhovú cenu.

 

Rusko Kyjevu ponúklo možnosť zrušenia cla pri exporte plynu na Ukrajinu v sume 100 USD na tisíc kubických metrov. Moskva toto clo zaviedla po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym. "Rusko nám ponúklo zníženie ceny plynu o 100 USD," povedal Jaceňuk. "Naša pozícia zostáva rovnaká: Prepracovať kontrakt a dosiahnuť trhovú cenu." 

 

Ukrajina chce zmeniť zmluvu z roku 2009, podľa ktorej musí nakupovať stanovený objem plynu bez ohľadu na to, či ho potrebuje alebo nie, pri cene 485 USD za tisíc kubických metrov. Ide o najvyššiu cenu v Európe. Gazprom informoval, že do budúceho pondelka posunul termín, odkedy musí Ukrajina za plyn platiť vopred. Tlačová agentúra Interfax-Ukraine v stredu citovala ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana, ktorý uviedol, že Kyjev neuhradí dlh za ruský plyn, kým sa neuzavrie dohoda o cene. 

 

08:44 - Ukrajina zatiaľ nemusí platiť za ruský plyn vopred

Ruský plynárenský gigant Gazprom posunul termín, odkedy má Ukrajina platiť za dodávky ruského zemného plynu vopred, na pondelok 16. júna. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vyjadrenia šéfa spoločnosti Alexeja Millera pre ruské médiá. Zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Európskej únie budú v stredu pokračovať v rokovaniach o vyriešení cenového sporu. Skorší termín, dokedy mal Kyjev zaplatiť za odobratý plyn, v utorok uplynul bez prerušenia ruských dodávok. 

 

"Ruská strana urobila krok, aby umožnila pokračovanie rozhovorov, ktoré boli v posledných dňoch veľmi intenzívne," povedal Miller pre ruskú štátnu televíziu po rokovaniach v Bruseli. "Ruská strana rozhodla, že zavedenie platieb vopred posúva na (16. jún) 8:00 SELČ," dodal riaditeľ Gazpromu.

 

Rusko dalo pôvodne Ukrajine lehotu na zaplatenie dlhov do utorka. Ukrajina chce zmeniť podmienky kontraktu z roku 2009, na základe ktorého musí stanovený objem plynu nakupovať bez ohľadu na to, či ho potrebuje alebo nie, pri cene 485 USD za tisíc kubických metrov. Ide o najvyššiu cenu v Európe. Moskva naznačila, že by mohla zrušiť exportné clo pre vývoz plynu na Ukrajinu, ktoré je vo výške 100 USD na tisíc kubických metrov.

 

08:14 - Obyvatelia Krymu už dostali viac ako milión ruských pasov

Viac ako milión ruských pasov vydali úrady Ruskej federácie obyvateľom Krymskej republiky, ktorá sa v marci odtrhla od Ukrajiny a stala súčasťou Ruska. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ruskú Federálnu migračnú službu.

 

"Denne vydávame 20.000 pasov," uviedol pre ruský denník Izvestija šéf migračnej služby Konstantin Romodanovskij. "Dúfame, že do konca júna bude mať väčšina obyvateľov Krymu dokumenty potvrdzujúce, že sú ruskými občanmi," uviedol ďalej Romodanovskij.
      

"Rád by som zopakoval, že všetci ľudia, ktorí sa pred 18. marcom zaregistrovali ako obyvatelia Krymu, sú pokladaní za ruských občanov. Preto sme povinní vydať im v priebehu troch mesiacov pasy," dodal šéf Federálnej migračnej služby. 
      

Za účelom urýchlenia procesu zriadila ruská migračná služba na celom Krymskom polostrove celkovo 300 mobilných kancelárií, v ktorých pracuje vyše 1000 jej zamestnancov.
      

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektami Ruskej federácie 18. marca, keď ruský prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies