OBSE rozšíri počet pozorovateľov na východe Ukrajiny z 800 na 1000

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 22:27 • 2 min
OBSE rozšíri počet pozorovateľov na východe Ukrajiny z 800 na 1000

VIEDEŇ - Pozorovateľskú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá na východe Ukrajiny pôsobí od marca 2014, rozšíria zo súčasných 800 na 1000 osôb.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii vo Viedni to dnes večer uviedol šéf misie Ertugrul Apakan zdôrazniac, že sa konečne musí podariť zastaviť násilie v

 

Aktuálne tvorí misiu 500 pozorovateľov OBSE a ich 300 ukrajinských spolupracovníkov. Tento početný stav by sa teraz mal postupne zvyšovať, v nasledujúcom období by sa vo väčšej miere mali do práce misie zapojiť aj experti na odmínovávanie, píše tlačová agentúra APA.

 

Ako pripomenul dnes Apakan, počet narušení dohodnutého prímeria sa v ostatných mesiacoch zvyšuje, pribúda násilia i obetí. Napriek obsahu minských mierových dohôd dochádza v regióne naďalej k nasadzovaniu ťažkých zbraní. "Na poskytovanie humanitárnej, ale aj hospodárskej pomoci potrebujeme absolútne prímerie," zdôraznil. Práve preto je prioritou č.1 zastaviť boje a etablovať bezpečnosť. Až potom môžu nasledovať ďalšie kroky smerom k deeskalácii konfliktu, dodal.

 

Európska únia (EÚ) rozhodla 19. júna o uvoľnení ďalších 18 miliónov eur na podporu monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pôsobiacej na Ukrajine.

 

Misia OBSE by tam mala kontrolovať rešpektovanie obsahu minských mierových dohôd. Jej členovia pri tom narážajú na dva zásadné problémy. Na jednej strane im proruskí separatisti neumožňujú vstup do všetkých lokalít, do ktorých by sa chceli dostať. Na strane druhej misia nedisponuje prístrojmi na nočné videnie, čo výrazne sťažuje možnosť sledovať nočné presuny ťažkých zbraní v regióne.

 

Spomínané finančné prostriedky mali prispieť k zmierneniu týchto problémov, pretože sa z nich sčasti malo financovať analyzovanie satelitných záberov.

 

EÚ doteraz poskytla misii - popri finančnej pomoci v celkovej výške 25 miliónov eur - aj 24 obrnených a 40 iných vozidiel. O dodaní ďalších 43 obrnených vozidiel sa rokovalo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies