OBSE popiera, že by proruským silám odovzdávala informácie o vládnych jednotkách

NETKY.SK • 11 November 2014, 15:08 • 2 min
OBSE popiera, že by proruským silám odovzdávala informácie o vládnych jednotkách

MOSKVA/KYJEV - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes poprela tvrdenia ukrajinských predstaviteľov, že 80 percent pozorovateľov OBSE v Mariupole sú ruskí štátni príslušníci a že ich prostredníctvom sa separatisti dostávajú k informáciám o pozíciách a sile ukrajinských vládnych jednotiek v oblasti Donbasu. Uviedla to hovorkyňa OBSE Cathie Burtonová vo svojom mikroblogu na sieti Twitter.

slovakia

left justify in out

Reagovala tým na správu, že ukrajinské vedenie je znepokojené podozrením, že jednotlivci spomedzi medzinárodných pozorovateľov misie OBSE na východnej Ukrajine odhalili proruským separatistom informácie o rozmiestnení ukrajinských vládnych jednotiek v Donbase. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to dnes uviedol hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko, ktorý súčasne vyjadril nádej, že OBSE urobí všetko pre to, aby v sa budúcnosti takéto incidenty nezopakovali.
     

Obvinenia na adresu OBSE vyslovil poradca ukrajinského ministra obrany Vasilij Budik. Jeho slová mali veľký ohlas v ukrajinských médiách.
     

Budik totiž informoval, že 80 percent pozorovateľov OBSE v oblasti prístavného mesta Mariupol sú ruskí občania, z ktorých mnohí sú bývalými príslušníkmi ruskej tajnej služby FSB. Budik na základe rozhovoru s gruzínskym členom misie OBSE uviedol, že ruskí pozorovatelia veľmi často sprostredkúvajú proruským separatistom údaje o pozíciách ukrajinských síl, ktoré oni potom využívajú pri presných útokoch.
     

Ako dôkaz Budik uviedol poslednú správu OBSE, v ktorej sa uvádza, že jej pozorovatelia v nedeľu informovali členov spoločnej rusko-ukrajinskej komisie o ťažkom delostrelectve a tankoch v oblasti Karlivka - dediny neďaleko Donecka, ktorú kontrolujú  vládne sily.
     

Kritika na adresu OBSE prišla po tom, ako jej pozorovatelia minulý víkend zverejnili správu o delostreleckom úteku, ktorého terčom bolo aj školské ihrisko v Donecku, kde zahynuli dve deti. Správa neobviňovala z ich smrti žiadnu zo strán konfliktu, ale OBSE konštatovala, že delostrelecký granát bol vypálený zo severozápadu, kde sú dislokované ukrajinské vládne sily.     
     

Pozorovateľská misia OBSE bola terčom kritiky aj zo strany proruských separatistov, a to za správy vojenských konvojoch pohybujúcich sa na separatistami obsadenom území smerom na západ. "Je divné, že nesledujú pohyby ukrajinských jednotiek," komentoval jeden z proruských veliteľov Eduard Basurin v rozhovore pre RIA Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies