Českej Snemovni bude zrejme predsedať žena

NETKY.SK • 19 Október 2021, 19:50 • 2 min
Českej Snemovni bude zrejme predsedať žena

PRAHA - Na utorkových rokovaniach sa na tom dohodli zástupcovia koalícií Spolu a PirSTAN.

slovakia

left justify in out

Novou predsedníčkou Poslaneckej snemovne Českého parlamentu sa pravdepodobne stane šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Líder Spolu a budúci premiér Petr Fiala (ODS) o tom informoval na tlačovej konferencii. "Pani Pekarovú Adamovú sme vybrali, lebo bude výborná a dôstojná reprezentantka Poslaneckej snemovne. Má na to všetky predpoklady," vyjadril sa. 

 

 

Prečítajte si tiež: Voľby v ČR zažili historický prepad. Andrej Babiš zmenil názor

 

Strane ANO odchádzajúceho premiéra Andreja Babiša ponúknu ako najsilnejšiemu subjektu v dolnej komore parlamentu dva podpredsednícke posty. Po jednom kresle vo vedení snemovne by mala mať každá z piatich koaličných strán (ODS, KDÚ-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostovia). Naprázdno má z parlamentných strán odísť iba Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru (SPD).

 

 

Ako pripomenul spravodajský server Novinky.cz, v prípade aktivácie ústavného článku 66 o zbavení právomocí prezidenta Miloša Zemana pre jeho zdravotný stav, by práve do rúk Pekarovej Adamovej skladal demisiu súčasný premiér Babiš.

 

Možno vás zaujme: Česi dostanú od vlády kompenzáciu za rastúce ceny elektriny a plynu

 

Poslanecká snemovňa a Senát si pred predpokladaným novembrovým rozhodnutím o odobratí právomocí prezidentovi vyžiadajú ďalšiu správu z Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN), či Miloš Zeman naďalej nemôže vykonávať povinnosti hlavy štátu. Fiala o tom informoval dnes po spoločnom rokovaní. 

 

img

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies