Na Slovensku ročne pribúda asi 700 pacientov s poruchami zrážavosti krvi

NETKY.SK • 17 Apríl 2023, 16:00 • 2 min
Na Slovensku ročne pribúda asi 700 pacientov s poruchami zrážavosti krvi

BRATISLAVA - Na Slovensku ročne pribúda približne 700 pacientov s poruchami zrážavosti krvi. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Informovala o tom hovorkyňa Veronika Daničová pri príležitosti pondelňajšieho Svetového dňa hemofílie.

slovakia

left justify in out

"Počet novodiagnostikovaných pacientov s hemofíliou a ostatnými poruchami zrážavosti krvi je pomerne stabilizovaný. V posledných rokoch sa pohybuje približne na úrovni 700 osôb ročne," priblížila. Na Slovensku je podľa údajov NCZI pravidelne sledovaných 6752 pacientov s hemofíliou a vrodenými či získanými poruchami zrážavosti krvi. "Nelichotivý stúpajúci trend však zaznamenávame v počte zomretých pacientov, ktorí boli sledovaní pre hemofíliu," ozrejmila Daničová s tým, že v roku 2013 ich zomrelo 16, zatiaľ čo v roku 2021 to bolo 81 pacientov.

 

Hemofília je nevyliečiteľným ochorením, ktoré sa prejavuje poruchou zrážanlivosti krvi. Vyskytuje sa prevažne u mužov, pretože gén pre tento zrážací faktor je uložený na pohlavnom chromozóme X, ktorý muži majú len jeden. Ojedinele sa vyskytuje aj u žien, tie ju môžu preniesť na synov. Liečba hemofílie je podľa NCZI v súčasnosti efektívnejšia. "Zatiaľ čo v roku 1900 sa hemofilici dožívali v priemere len 11 rokov a na začiatku 50. rokov minulého storočia 19 rokov života, dnes vďaka modernej liečbe dosahuje dĺžka života hemofilikov takmer dĺžku života ostatnej populácie," dodala Daničová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies