Českej vláde došla trpezlivosť. Vyhostia približne 80 pracovníkov ruskej ambasády

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 16:33 • 2 min
Českej vláde došla trpezlivosť. Vyhostia približne 80 pracovníkov ruskej ambasády

PRAHA - Česká republika zastropuje počet pracovníkov ruskej ambasády v Prahe na taký stav, ktorý sa rovná počtu pracovníkov na českom veľvyslanectve v Moskve.

slovakia

left justify in out

Oznámil to vo štvrtok český minister zahraničia Jakub Kulhánek. Ide o reakciu na vyhostenie 20 pracovníkov českej ambasády v Rusku. „Dúfali sme, že Rusko uzná neprimeranosť svojej reakcie. To sa nestalo. Preto sme sa rozhodli úplne adekvátne reagovať," povedal na tlačovej konferencii český premiér Andrej Babiš. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

 

Počty sú zrovnané
„Zastropujeme počet pracovníkov ruskej ambasády na súčasný stav našej ambasády v Moskve. Ruská strana bude mať čas do konca mája," povedal minister zahraničia. Na českom veľvyslanectve v Moskve je teraz zhruba 20 pracovníkov, na ruskej ambasáde v Prahe približne 100.

Diplomatická roztržka medzi ČR a Ruskom sa začala v sobotu. Predseda českej vlády a šéf rezortu diplomacie informovali, že sa Rusko podieľalo na výbuchoch v sklade zbraní vo Vrběticiach v roku 2014. Pri explózii zomreli dve osoby.

 

Súvisiaci článok: Český minister zahraničia dal rusom jednoznačné ultimátum. Rusom sa to nepáči!

 

Česko potom vyhostilo 18 pracovníkov ruského zastupiteľského úradu, ktorí sú podľa ministra zahraničia agentmi ruských tajných služieb. Moskva reagovala vyhostením 20 zamestnancov českej ambasády. Pretože je však česká ambasáda oveľa menšia ako ruská v Prahe, tak ju vyhostenie paralyzovalo.

„Dôkazy o teroristickom útoku na našom území sme nemohli a nemôžeme nechať bez reakcie. O našom kroku je úplne informovaný pán prezident a podporuje ich," dodal český premiér.

 

Mohlo by vás zaujímať: Informácie o činnosti ruských tajných v Čechách nenechali chladnú ani SIS. Rozhodla sa prijať nevyhnutné opatrenia

 

Moskva kritizuje kroky českého ministra

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová sa obula do novovymenovaného minstra zahraničia Jakuba Kulhánka, pretože si ešte v deň jeho zvolenia, povolal na koberček ruského veľvyslanca v Prahe. 

 

Rozhodnutie Česka o vyrovnaných počtoch pracovníkov na ambasádach prirovnala k ceste, ktorá zničí dobré vzťahy medzi krajinami. Avizovala, že Rusko na tieto kroky už čoskoro zareaguje. 

 

"Českí diplomati sa rozhodli manévrovať. Podľa všetkého sa potom, čo si včera vypočuli naše stanovisko, že ministerstvo zahraničia bude pokračovať v konverzáciách s českým veľvyslanectvom, sa rozhodli ešte pred týmto stretnutím hovoriť s našim veľvyslancom v Prahe," citovala Zacharovovú ruská štátna agentúra TASS. 

 

"Hlavne, aby sa Praha pri tom manévrovaní nevrhla strmhlav," varovala premiéra Babiša a Kulhánka. Tiež dodala, že Praha sa evidentne vybrala zlou cestou, ktorá výrazne ochladí vzťahy medzi krajinami 

 

Prečítajte si tiež: Ivan Korčok odsúdil aktivity, ktoré mali poškodiť bezpečnosť Českej republiky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies