Príbeh ako z dobrodružného románu, no princezná Latifa je skutočná a už 3 roky väznená vo vile svojho otca

NETKY.SK • 17 Február 2021, 15:49 • 2 min
Príbeh ako z dobrodružného románu, no princezná Latifa je skutočná a už 3 roky väznená vo vile svojho otca

DUBAJ - Znie to neuveriteľne, ale princezná Latifa je dcérou šejka, ktorý ju väzní už tri roky vo svojej vile, aby nemohla utiecť a žiť slobodný život.

slovakia

left justify in out

Princezná Latifa je jedným z 25 detí šejka Mohammeda bin Rashida al Maktouma, vládcu Dubaja. Dcéra významného dubaiského šejka, bola uväznená v Dubaji po pokuse o odvážny útek. Zdá sa vám to ako scéna z filmu? Žiaľ aj toto je realita arabských žien.

 

img

 

 

Začiatok drámy

 

Vo februári 2018 sa princezná s priateľmi pustili do riskantného plánu. Chcela utiecť z Dubaja a začať nový život v zahraničí. Emiráty sú síce krásnou dovolenkovou destináciou, no pre ženy tam život nie je až taký ružový, vďaka obmedzujúcim zvykom a zákonom.

 

img

 

„Nemôžem viesť vozidlo, vôbec nesmiem cestovať alebo opustiť Dubaj,“ uviedla Latifa na videu zaznamenanom tesne pred jej útekom. "Neopustila som krajinu od roku 2000. Veľmi som prosila, aby som mohla aspoň cestovať, študovať, robiť niečo normálne. Nedovolia mi to. Potrebujem odísť," vysvetlovala utrápená princezná, ktorej nepomohlo ani to, že pochádza zo zámožnej rodiny.

 

Princezná nemala prístup ani k vlastnému pasu. Musela s priateľmi vykĺznuť z Dubaja a odviezť sa na pobrežie Ománu. Trvalo niekoľko hodín, kým sa dostali na medzinárodné vody, jazdili na člne a na vodnom skútri. Večer dorazili k jachte, ktorá ich mala odplaviť na slobodu. Vtedy Latifa napísala správu priateľovi na Whatsapp: „Som na slobode!“

 

img

 

Mali v pláne preplávať Indický oceán a potom odletieť do Ameriky, kde sa Latifa chcela pokúsiť požiadať o politický azyl. Sloboda nevydržala až tak dlho, ako si princezná predstavovala.

 

O osem dní neskôr na čln vtrhli ozbrojení muži. "Latifa kričala a kopala. Stále hovorila 'nevezmi ma späť do Emirátov. Len ma tu zastreľ'," povedala jej priateľka Tiina. Bolo to naposledy, čo ju videla.

 

 

Tajné videá od princeznej Latify

 

Začiatkom roka 2019 sa Tiina dokázala s Latifou spojiť telefonicky. "Keď som prvýkrát počula jej hlas, plakala som. Nemohla som si pomôcť. Bolo to veľmi, veľmi emotívne," opisuje situáciu Tiina Jauhiainen.

 

 

Latifa začala nahrávať videosprávy. "Robím toto video z kúpeľne, pretože toto je jediná miestnosť s dverami, ktoré môžem zamknúť. Som rukojemníkom. Nie som slobodná. Som zotročená v tomto väzení. Môj život nie je v mojich rukách," povedala Latifa vo svojom videu.

 

img

 

Latifa  na videách pôsobí veľmi bledo a slabo, pretože strávila tri roky uväznená bez prístupu k slnečnému žiareniu. "Som vo vile a táto vila bola premenená na väzenie. Všetky okná sú zatiahnuté. Vonku je päť policajtov a dve policajtky. A nemôžem ani ísť von na čerstvý vzduch," sťažovala sa.

 

To, čo prezradila, bolo šokujúce. Latifa vo svojich neskorších videách, ktoré vyšli až teraz, podala správu o útokoch na jachtu. „Bojovala som a ten chlapík prišiel s malým vrecúškom, vytiahol ihlu a vpichol ma do ruky,“ povedala Latifa s tým, že ju potom preložili na indickú vojenskú loď.

 

„Komando ma prenieslo touto chodbou a do veľkej miestnosti a predo mnou bolo možno štyri alebo päť generálov,“ opísala princezná. "Nechcem ísť do Dubaja, chcem získať azyl. Bol som v medzinárodných vodách, mal by si ma nechať ísť," spomínala Latifa na nepríjemný zážitok.

 

Jej prosby nepomohli a „komando“ s ňou dokonca neprimerane bojovalo. Keď ju spacifikovali, odviezli ju letecky naspäť do Dubaja.

 

"V tom okamihu som sa cítila skutočne smutná. Cítila som, že všetko, na čom som toľko rokov pracovala, aby som získala svoju slobodu, bolo preč. A odvtedy som tu sama, tak na samotke. Žiadny prístup k lekárskej pomoci, žiadny súd, žiadne obvinenie, nič, “ trápila sa nad svojou situáciou Latifa.

 

Jej priateľka Tiina bola s posádkou jachty prevezená späť do Spojených arabských emirátov, kde bola dva týždne zadržiavaná, no potom začala príbeh rozprávať medzinárodným médiám. Založila kampaň na pomoc Latife - Free Latifa a prípad princeznej posunula aj OSN.

 

img

 

K situácii sa vyjadril i  výkonný riaditeľ Human Rights Watch Ken Roth, ktorý povedal, že by sme nemali predstierať, že je to vila, je to v poriadku. „Táto žena je uväznená. Samotná väzba tohto druhu sa všeobecne považuje za formu mučenia,“ skonštatoval.

 

V jej hlase vo videách je neustály strach, naliehavosť a zúfalstvo. "Každý deň sa obávam o svoju bezpečnosť a svoj život. Skutočne neviem, či túto situáciu prežijem. Polícia sa mi vyhrážala, že budem celý život vo väzení a nikdy neuvidím opäť slnko. Takže tu nie som v bezpečí,“ prezradila Latifa.

 

 

Šejk považuje väznenie vlastnej dcéry za úspech

 

Uviedol, že návrat Latify do Dubaja považuje za záchrannú misiu. V decembri 2018, potom čo bola Latifa nezvestná deväť mesiacov, čelili Arabské emiráty tlaku. Organizácia Spojených národov požadovala dôkaz o tom, či Latifa ešte žije. A tak zosnoval krutý plán.

 

img

 

Oklamal jednu zo svojich manželiek, že Latifa trpí bipolárnou poruchou. Nevlastná matka Haya chcela pomôcť dokázať OSN, že Latifa je v poriadku, a tak zavolala priateľke, bývalej vysokej komisárke OSN pre ľudské práva Mary Robinsonovej.

 

img

 

Mary Robinsonová 15. decembra 2018 odletela do Dubaja. Myslela si však tiež, že Latifa je bipolárna. Latifini príbuzní celú situáciu nafingovali, tak aby uverila. Natočila video s Latifou, ktoré malo dokazovať, že je v poriadku.  Neskôr však Haya zistila pravdu a utiekla do Londýna aj so svojimi deťmi a zatelefonovala Robinsonovej, že má strach.

 

Neskôr vysvetlila, že šejka hneval jej záujem o Latifu a že sa k nej postupne staval nepriateľsky. Potom sa rozhodla utiecť do Veľkej Británie.

 

Teraz, keď bol šejk konfrontovaný s útekom jednej zo svojich manželiek a ďalších dvoch detí, začala sa vojna na najvyššom súde, aby sa deti vrátili do Dubaja. Sudca zistil, že Haya bola zastrašovaná a Latifa bola unesená a uväznená a šejk nebol voči súdu čestný a otvorený.

 

 

Koniec komunikácie

 

Latifa sledovala celý prípad z „väzenia“ z vily  a udržiavala denný kontakt so svojím priateľom, spolu s jej bratrancom z matkinej strany Marcusom Marcusom a spoluzakladateľom Free Latifa Davidom Haighom. To, čo sa začalo ako stručné, vecné videozáznamy dokazujúce jej situáciu, sa zmenilo na zdĺhavé textové rozhovory.

 

„Telefón znamenal veľa, bolo to záchranné lano,“ hovorí Marcus. Jedného dňa však kontakt ustal. Niekoľko mesiacov po tomto dramatickom zvrate sa jej priatelia rozhodli zverejniť niektoré z jej videí v nádeji, že pomôžu prinútiť šejka, aby ju prepustil.

 

 

Momentálne nie je známe, čo sa s uväznenou princeznou deje a Dubaj nereage na výzvy zahraničných médií. Nezostáva nič iné, len dúfať, že sa princeznej latife jedného dňa splní sen o slobode.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies