Nová sýrska ústava je na spadnutie, zaslúži sa o to OSN

NETKY.SK • 23 September 2019, 17:22 • 2 min
Nová sýrska ústava je na spadnutie, zaslúži sa o to OSN

NEW YORK - V dnešných hodinách sa na pôde OSN vďaka rozhodnutiu generálneho tajomníka Antónia Guterresa vytvoril sýrsky ústavodarný výbor, ktorý by mal vypracovať novú ústavu pre Sýriu.

slovakia

left justify in out

"Pevne verím, že založenie ústavného výboru pripraveného a vedeného Sýrčanmi môže byť začiatkom politickej cesty k ukončeniu dlhoročnej vojny," vyjadril sa Guterres pred médiami. 

 

img

 

Na Ruskom organizovanej sýrskej mierovej konferencii sa v januári 2018 dosiahla dohoda o vytvorení 150-členného výboru na vypracovanie novej ústavy. Malo by ísť o kľúčový krok smerom k uskutočneniu volieb a politickému riešeniu sýrskeho konfliktu, ktorý si vyžiadal už takmer pol milióna obetí.

 

img

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa počas minulého týždňa v Ankare stretol s prezidentmi Ruska Vladimirom Putinom a Iránu Hasanom Rúháním. Po stretnutí novinárom predostrel, že sa podarilo dospieť k spoločnému rozhodnutiu ohľadom posledného člena ústavného výboru, v ktorom by mali byť zástupcovia sýrskej vlády aj opozície.

 

img

 

Procesné pravidlá sa musia podľa Putina ešte dopracovať. "Extrémistické skupiny sa môžu pokúsiť zmariť tento proces, lebo nechcú konečnú dohodu, keďže z vojny získavajú peniaze," dodal. Rúhání vyjadril nádej, že voľby sa v Sýrii uskutočnia niekedy v rokoch 2020, nanajvyš 2021.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies