Obraz Pieta Mondriana vydražili za viac ako 50 miliónov dolárov

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 17:46 • 2 min
Obraz Pieta Mondriana vydražili za viac ako 50 miliónov dolárov

USA - Obraz holandského maliara Pieta Mondriana vydražili v New Yorku za približne 50,6 milióna amerických dolárov (v prepočte približne 44,6 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Aukčný dom Christie's pritom očakával, že za dielo s názvom Composition No III, with Red, Blue, Yellow and Black z roku 1929 sa podarí získať 15 až 25 miliónov dolárov. Doteraz najvyššia suma zaplatená za dielo Mondriana bola 27,6 milióna dolárov (v prepočte približne 24 milióna eur).

 

Pieter Cornelis "Piet" Mondriaan sa narodil 7. marca 1872. Bol predstaviteľom neoplasticizmu a členom umeleckého hnutia De Stijl, ktoré založil Theo Van Doesburg. Jeho obrazy charakterizuje čierna mriežka a plochy základných farieb. Inšpiroval sa nimi aj francúzsky módny návrhár Yves Saint Laurent, ktorý ich použil ako potlač na dámskych šatách. Mondrian zomrel 1. februára 1944 v New Yorku. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies