Obec Brdárka ožije koncertom v rozkvitnutých čerešňových sadoch

NETKY.SK • 5 Máj 2023, 18:30 • 2 min
Obec Brdárka ožije koncertom v rozkvitnutých čerešňových sadoch

BRDÁRKA - Sady v hornogemerskej obci Brdárka v okrese Rožňava ožijú v pondelok (8. 5.) koncertom v prírode s názvom Hudba v čerešňovom raji. Divákom sa predstavia študenti i pedagógovia Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Marcel Antal, predseda združenia Alter Nativa, ktoré podujatie organizuje. "Vznik projektu inšpirovala aj skutočnosť, že koncertovanie v sálach s delením na interpretov a publikum, je novodobá záležitosť. Koncert v dnešnom slova zmysle vzniká až v 18. storočí, v minulosti sa často hrávalo, spievalo a tancovalo vonku," uviedol Antal.

 

img

 

Návštevníci sa v brdárskych čerešňových sadoch môžu od 13.00 do 17.00 h tešiť na vystúpenia violončelistov, flautistov, akordeonistov, klaviristov, cimbalistov, gitaristov či tanečníkov. Divákom sa predstavia i pedagógovia, spoločne si zahrajú napríklad gitaristi Peter Tóth a Peter Tomko. "Obidvaja ovládajú hru na niekoľkých ďalších nástrojoch, v ich podaní budete môcť v brdárskych sadoch počuť aj menej známe nástroje ako woodpack, handpan, bouzouki, kalimba, rainstick, frame drum, perkusie, djembe, ninera, duklar či koncovka," priblížil Antal.

 

Ako dodal, v prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v miestnom kostole. Brdárka je známa pre zachovalú ľudovú architektúru a najmä čerešňové sady, ktoré pri kvitnutí počas jari lákajú veľké množstvo návštevníkov. Obec leží v takzvanej slnečnej pasci pod vrchom Radzim, vďaka čomu tam aj napriek relatívne vysokej nadmorskej výške 555 metrov nad morom môžu tisíce čerešňových stromov rásť a rodiť ovocie. V rámci regiónu patria ovocné sady v Brdárke medzi najväčšie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies