EMA odporúča registráciu vakcíny Janssen od Johnson & Johnson

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 15:09 • 2 min
EMA odporúča registráciu vakcíny Janssen od Johnson & Johnson

EMA odporučila udelenie podmienečnej registrácie štvrtej vakcíny. Ide o prvú jednodávkovú vakcínu proti COVID-19.

slovakia

left justify in out

Vakcína od Johnson & Johnson pomenovaná Janssen je určená pre dospelých od 18 rokov a spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu vakcín platné v Európskej únii.  Informovala o tom hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Klinické skúšky dokázali, že vakcína od Johnson & Johnson znížila počet symptomatických prípadov COVID-19 dva týždne po očkovaní o 67 %. V skupine, ktorá dostala vakcínu sa vyskytlo 116 prípadov nákazy z 19 630 účastníkov, v skupine s placebom 348 prípadov z 19 691 účastníkov. Najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť v mieste vpichu, bolesť hlavy a svalov, únava a nevoľnosť. 

 

img


„COVID-19 Vaccine Janssen opäť rozširuje portfólio registrovaných vakcín a jej nespornou výhodou je podávanie len v jednej dávke. Tiež má výhodu transportu a skladovania v chladovom reťazci. Občania Slovenska sa tak už onedlho budú môcť očkovať už štyrmi registrovanými vakcínami, ktoré prešli hĺbkovým posúdením ich bezpečnosti, účinnosti a farmaceutickej kvality,“ uviedla  Zuzana Baťová.

Európska komisia bezodkladne posúdi stanovisko Európskej liekovej agentúry a vydá rozhodnutie o registrácii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies