Kilogram, ampér, kelvin a mól dostanú nové definície

NETKY.SK • 18 Máj 2019, 07:35 • 2 min
Kilogram, ampér, kelvin a mól dostanú nové definície

BRATISLAVA – Základné meracie jednotky kilogram, ampér, kelvin a mól dostanú nové definície. Ako agentúru SITA informoval Martin Petro zo Slovenského metrologického ústavu, nové definície týchto jednotiek vstupujú formálne do platnosti pri príležitosti Svetového dňa metrológie, ktorý bude 20. mája.

slovakia

left justify in out

„Implementácia nových definícií základných jednotiek SI je veľkou výzvou pre všetky metrologické ústavy na celom svete. Ich úspešné zavedenie bude možné len na základe vzájomnej spolupráce týchto ústavov,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Slovenského metrologického ústavu Roman Kováč.

 

obrazok


Zmeny v definíciách základných SI jednotiek (Medzinárodného systému jednotiek) odhlasovali 16. novembra 2018 vo francúzskom Versailles na 26. zasadnutí Generálnej konferencie pre váhy a miery. Pri príležitosti redefinície jednotiek SI zorganizoval Slovenský metrologický ústav v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou v dňoch 14. až 17. mája odbornú konferenciu s názvom Národný týždeň metrológie. Záštitu nad podujatím prevzal Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies