Občianska vojna v Mjanmarsku: Armáda stratila kontrolu nad kľúčovým mestom na thajskej hranici, hovoria rebeli, čo znamená veľkú výhru odporu proti junte

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 17:15 • 2 min
Občianska vojna v Mjanmarsku: Armáda stratila kontrolu nad kľúčovým mestom na thajskej hranici, hovoria rebeli, čo znamená veľkú výhru odporu proti junte

NAY PYI TAW - Mjanmarskí povstalci bojujúci proti junte tvrdia, že obsadili poslednú zostávajúcu vojenskú základňu v kľúčovom pohraničnom meste, čím zasadili posledný významný úder vojenským vládcom krajiny, ktorí sa snažia udržať si moc.

slovakia

left justify in out

Asi 200 vojakov opustilo svoju základňu v juhovýchodnom meste Myawaddy a boli vytlačení k mostu č. 2. Most priateľstva spájajúci Mjanmarsko s Thajskom po útoku odbojárov v stredu večer, povedal vo štvrtok pre CNN hovorca Karenského národného zväzu.

"Oficiálne máme (ovládame) mesto Myawaddy od včerajšieho večera," povedal hovorca KNU Saw Taw Nee. Strata hlavného obchodného bodu s Thajskom bola „veľkým problémom pre armádu,“ dodal. Hovorca tiež objasnil, že povstalci zatiaľ nekontrolujú hraničný most a povedal, že vojaci sa snažia dostať bezpečný prechod do Thajska.

Myawaddy, strategicky dôležité mesto s 200 000 obyvateľmi, leží oproti thajskému Mae Sot. Hraničný priechod, ktorý mala pod kontrolou chunta, je životne dôležitý pre obchod, najmä s komerčným tovarom a potravinami prúdiacimi do Mjanmarska.

Je to tiež miesto pre viaceré objekty, ktoré tvoria miliardové online podvodné továrne, ktoré v posledných rokoch vybuchli v mjanmarských pohraničných regiónoch, z ktorých mnohé sú obsadené cudzími štátnymi príslušníkmi, ktorí sú nútení pracovať v podmienkach podobných modernému otroctvu. OSN odhaduje, že v Mjanmarsku by mohlo byť zadržiavaných až 120 000 ľudí.

Video zdieľané agentúrou Reuters ukazuje, že občania Mjanmarska prekračujú vo štvrtok hranicu do Thajska, pričom niektorí tvrdia, že sa počas bojov cítia vystrašení. Zábery tiež ukázali thajské vojenské vozidlá a jednotky rozmiestnené pozdĺž hranice.

KNU, ​​jedna z najmocnejších etnických ozbrojených organizácií v Mjanmarsku, uviedla, že jej ozbrojené krídlo dobylo prápor 275, poslednú zostávajúcu vojenskú základňu v meste, okolo 22:00. V stredu stroskotali rokovania, aby jednotky junty zložili zbrane.

"Snažili sme sa ich presvedčiť, aby na nás nezaútočili, ale aby sa vzdali, niekoľko hodín," povedal Saw Naw Tee s tým, že odpor plánuje zriadiť vlastnú administratívu v Myawaddy.

Boje okolo Myawaddy trvajú už niekoľko dní. Od 5. apríla Karenská národná oslobodzovacia armáda (KNLA)vojenské krídlo KNU – a jej spojenci obsadili vojenské základne a základne na predmestí Myawaddy. Saw Naw Tee povedal, že 670 členov junty sa po týchto útokoch vzdalo KNLA.

Len prápor 275 sa snaží brániť. V stredu večer tam umiestnení vojaci očakávali, že im pomôžu posily z juhovýchodného velenia armády. Keď neprišli žiadne posily, vojaci podľa KNU opustili svoje stanovištia a utiekli k hraničnému mostu.

Balancujúca junta

Mjanmarsko sa dostalo do zničujúcej občianskej vojny po tom, čo sa vo februári 2021 prevratom zmocnila moci armáda, ktorá zvrhla demokraticky zvolenú vládu strany Aun Schan Su Ťij, Národná liga za demokraciu, a nahradila ju vládnucou vojenskou juntou. Junta podniká čoraz brutálnejšie útoky proti ľudu Mjanmarska, ktorý sa snaží udržať si moc. Celoštátne hnutie ozbrojeného odporu, ktoré zahŕňa mnohé z mocných etnických povstaleckých armád v krajine, ako je KNU, teraz predstavuje legitímnu hrozbu pre juntu.

Medzi bojovníkmi odporu a obyvateľmi v Myawaddy sú obavy, že armáda spustí leteckú ofenzívu na mesto, ako to urobila v iných oblastiach, nad ktorými stratila kontrolu.

45-ročná obyvateľka Myawaddy vo štvrtok pre CNN povedala, že nad hlavami im bzučali bojové lietadlá a ona poslala svojich osem detí cez hranicu do Thajska kvôli ich bezpečnosti.

"V Myawaddy niektorí ľudia odišli, zatiaľ čo niektorí sú tu, ale sú stále pripravení na nálety, ako aj na zlodejov," povedala obyvateľka Myawaddy. „Každý, kto zostane v meste, sa obáva potenciálnych leteckých útokov .Všetci máme rodiny s deťmi, preto nechceme, aby v meste boli veľké škody," dodala.

Veliteľ oblasti 3. thajskej armády generálporučík Prasarn Saengsirirak vo štvrtok pre stanicu CNN potvrdil, že základňu dobyli, a varoval Mjanmarsko pred akýmikoľvek vojenskými náletmi zasahujúcimi do Thajska. „Dôležitejšie je, že sa nesmie preliať na thajskú stranu. Musia byť veľmi opatrní. Budeme ich varovať, ak vstúpia (na thajskú stranu),“ povedal Prasarn. "Dozvedeli by sme sa to hneď, ako vzlietne ich lietadlo."

Thajská armáda zvýšila hliadky pozdĺž hranice a pripravila dočasnú bezpečnú oblasť pre všetkých postihnutých civilistov, dodal Prasarn. Povedal tiež, že hraničné priechody medzi Mjanmarskom a Thajskom a tok tovaru fungujú ako normálne.

Pád Myawaddy do rúk odbojových síl je poslednou ponižujúcou porážkou pre juntu, ktorá stráca kontrolu nad mestami, základňami a územím v celej krajine, pretože zápasí so stratami vojsk a správami o hromadných zbehoch.

Minulý mesiac etnickí rebeli v severnom Kačjinskom štáte podľa miestnych médií obsadili kľúčové obchodné mesto na mjanmarsko-čínskej hranici spolu s desiatkami základní a základní. V západnom štáte Rakhine sa Arakanská armáda nedávno zmocnila veľkých miest a získava významnú pozíciu proti silám junty.

Analytici tvrdia, že pád odporu Myawaddy je bodom obratu, pretože podčiarkuje neschopnosť junty zvrátiť svoje porážky. "Krok za krokom je to len sledovanie týchto strát a nie je schopné nič urobiť," povedal nezávislý mjanmarský výskumník Kim Jolliffe. "To je dôvod, prečo to ďalej potvrdzuje, že junta padne, pretože v žiadnom bode jednoducho nepreukázala schopnosť strategicky zvrátiť situáciu a znovu získať iniciatívu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Helen Regan, Teele Rebane, Kocha Olarn, Sandi Sidhu, Foto: X / @MayWongCNA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies