Obce majú posledné 4 dni, aby podali žiadosť o dotáciu na územnoplánovaciu dokumentáciu

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 15:25 • 2 min
Obce majú posledné 4 dni, aby podali žiadosť o dotáciu na územnoplánovaciu dokumentáciu

Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR v apríli tohto roka spustil Portál pre územné plánovanie. Celý proces obstarávania územnoplánovacej dokumentácie (ÚPD) môže byť po novom vedený aj prostredníctvom e-formulárov v informačnom systéme úradu.

slovakia

left justify in out

O tom, že sú procesy rýchlejšie, prehľadnejšie a efektívnejšie, sa už presvedčili prvé obce, ktoré prostredníctvom portálu podali žiadosť o poskytnutie dotácie na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie. Tým, ktoré to ešte nestihli, zostáva čas len do 15. apríla 2024.

Výzva pre obce a mestá bola Úradom pre územné plánovanie a výstavbu SR vyhlásená 1. februára 2024. Na základe nej môžu obce žiadať o dotácie na dva typy dokumentácií – návrh územného plánu obce a návrh územného plánu zóny.

„Celkový objem finančných prostriedkov, ktorý sme na to vyčlenili, je 610-tisíc eur. V tomto roku podporíme tvorbu nových územných plánov, v súlade so zákonom o územnom plánovaní, ktorý vstúpil do platnosti od apríla. Maximálna výška dotácie predstavuje 80 % oprávnených nákladov na spracovanie územnoplánovacej dotácie, obec však musí preukázať, že zvyšných 20 % vie pokryť z vlastných zdrojov,“ vysvetľuje Milota Sidorová, podpredsedníčka úradu.

Tento rok, oproti klasickej možnosti podať žiadosť listinne, môžu obce a mestá využiť portál pre územné plánovanie. Prostredníctvom neho môže obec nielen podať žiadosť o dotáciu na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie, ale aj komunikovať s jednotlivými orgánmi štátnej správy.

„Urobili sme prvý, ale zato zásadný krok k digitalizácii územných plánov. Zatiaľ čo doteraz si obce a mestá museli žiadosť vytlačiť, vyplniť a odoslať poštou, po novom ju vedia podať elektronicky, prostredníctvom formulára. Po úvodnej registrácii a prihlásení na portál si nájdete žiadosť a vyplníte v nej názov vašej obce, následne sa vám ďalšie polia vyplnia automaticky. Po zadaní výšky nákladov na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie dokonca hneď zistíte, na akú maximálnu výšku dotácie máte nárok. Následne formulár odošlete. Vďaka novému portálu je podanie žiadosti o dotáciu otázkou niekoľkých minút,“ opisuje výhody komunikácie prostredníctvom Portálu pre územné plánovanie Milota Sidorová, podpredsedníčka úradu.

Rozhodne sa do konca mája

O dotácie môžu žiadať obce a mestá, ktoré už začali s obstarávaním ÚPD, no neuzavreli ho pred účinnosťou nového zákona, ale aj tie, ktoré majú schválenú ÚPD, no môžu žiadať o jej transformáciu do digitálnej podoby (v zmysle § 40 ods. 6 zákona o územnom plánovaní). Poslednou kategóriou žiadostí budú od obcí, ktoré začnú svoju ÚPD vybavovať v zmysle zákona o územnom plánovaní po 1. apríli tohto roka.

Prijaté žiadosti hodnotí komisia z hľadiska splnenia podmienok na poskytnutie dotácie a vyhodnotí žiadosti podľa stanovených hodnotiacich kritérií na poskytnutie. Komisia následne zostaví poradie všetkých žiadostí podľa počtu získaných bodov a odporučí výšku dotácií pre úspešných žiadateľov.

Úrad rozhodne o poskytnutí dotácie najneskôr do 31. mája 2024. Na svojej webovej stránke zverejní zoznam úspešných i neúspešných žiadateľov vrátane uvedenia dôvodu neposkytnutia dotácie. Jedným z dôvodov neposkytnutia dotácie je aj vyčerpanie finančného limitu. Avšak žiadateľ, ktorý splnil podmienky poskytnutia dotácie, ale finančné prostriedky mu neboli poskytnuté, môže opätovne požiadať o dotáciu nasledujúci rok (2025). Dokonca získa v hodnotení body navyše.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR, Foto: Facebook / Stavebný úrad
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies