Bohyne mali v starovekej gréckej mytológii dôležité miesto: Aké boli ich schopnosti a čím zvádzali svoje okolie?

NETKY.SK • 30 November 2023, 19:35 • 2 min
Bohyne mali v  starovekej gréckej mytológii dôležité miesto: Aké boli ich schopnosti a čím zvádzali svoje okolie?

Staroveká grécka mytológia je rozsiahlou skupinou legiend o bohoch a bohyniach, hrdinoch a príšerách, bojovníkoch a bláznoch, ktoré boli dôležitou súčasťou každodenného života v starovekom svete. Grécke mýty vysvetľovali všetko od náboženských rituálov až po počasie a dávali zmysel svetu, ktorý ľudia okolo seba videli. Tieto bohyne vynikali svojou krásou a zvodnou mocou:

slovakia

left justify in out

 

Nyx - prabohyňa noci

Táto bohyňa bola taká mocná, že ju sám Homer nazval „premožiteľkou bohov a ľudí“ a dokonca aj veľký Zeus bol vystrašený úžasnou silou Nyx.

Keďže Nyx zobrazila doslovný koncept noci, je vnímaná ako katalyzátor našich najtemnejších túžob a činov. Prináša temnotu a všetky špinavé tajomstvá ukrývajúce sa v tieni ako sú sny, sexuálne radovánky a smrť. Nyx mala veľa detí – všetky stelesňujú niečo pochmúrne spojené s nocou, ako napríklad Hypnos (zosobnenie spánku), Moros (boh blížiacej sa skazy) alebo Nemesis (bohyňa odplaty).

Často bola zobrazovaná ako extrémna kráska, oblečená v čiernom s tmavou svätožiarou, vychádzajúca zo svojho brlohu Tartarus v hlbinách podsvetia.

Nyx ​​bola často opisovaná ako nápadná postava, zahalená v plášti hviezdnej oblohy, jej oči sa leskli ako nebeské gule. Zosobňovala noc v celej jej kráse a tajomstve, mala atmosféru pokoja a sily.

 Afrodita - bohyňa lásky a krásy

Afrodita je grécka bohyňa lásky, sexu a krásy a existuje veľa príbehov o tom, ako dokázala zlákať bohov aj smrteľníkov, aby po nej zatúžili. Hovorí sa, že sa zrodila z peny vo vodách Pafosu na ostrove Cyprus. 

Grécka bohyňa Afrodita mala v sebe silu plodnosti, rozkoše a večnej mladosti spolu s neobyčajnou krásou. Jej krása a sexualita boli také vysoko cenené, že to mohlo vyvolať vojnu medzi bohmi a dokonca sa verilo, že spôsobili trójsku vojnu. Afrodita niekedy používala svoje sily na pomoc iným bohom, najmä Zeusovi. 

Zdá sa, že nie je veľa bohov alebo bohýň z gréckej mytológie, ktorí sú známi svojou trpezlivosťou! Afrodita nebola výnimkou a občas bola temperamentná a pomstychtivá. Afrodita mala tiež začarovaný opasok, ktorý jej dal moc, aby sa do nej ľudia zamilovali a túžili po nej; Héra si to vraj požičala, aby sa do nej Zeus zamiloval. 

Afrodita bola vydatá za Hefaista, boha ohňa, kováčov a remeselníkov. No nebolo to jej vlastným rozhodnutím, a preto mala dlhodobý pomer so svojou skutočnou láskou Aresom, gréckym bohom vojny.

Psyche -  bohyňa duše

Psyché sa nenarodila ako bohyňa, ale v skutočnosti ako princezná a dcéra bohatého kráľa, ktorá patrila medzi smrteľníkov. Jej dve sestry vyzerali veľmi krásne, no bolo to nič v porovnaní s ohromujúcou krásou Psyche. Ľudia cestovali z okolitých dedín, aby uctievali jej výnimočnú krásu. Bola zbožňovaná a rozmaznávaná.

Psyche bola prítomná aj v starovekom Grécku, pretože je to meno pre grécku bohyňu Duše. Bola v gréckom panteóne pomerne nezvyčajná bohyňa, pretože Psyché sa nenarodila ako nesmrteľná, ale bola na ňu premenená.

 Jej krása nepoznala hraníc. Mnohí ju prirovnávali k bohyni Afrodite. Dokonca aj kňazi hovorili, že jej veľkoleposť a spravodlivosť presahuje samotnú bohyňu. Afrodita však bola veľmi žiarlivá. Keď sa chrámy zasvätené bohyni vyprázdnili, obrátila sa na Psyché. Bohyňa verila, že princezná priťahuje pozornosť, pretože mnohí uctievajú jej krásu. Afrodita sa rozzúrila a poslala svojho syna Erosa, aby splnil jej príkaz.

Eros bol grécky boh lásky a sexu. Afrodita poslala svojho syna, aby zabezpečil, že Psyché sa môže zamilovať iba do niekoho odporného ale samozrejme, že veci nešli podľa plánu. Zatiaľ čo Eros išiel do Psyché, aby splnil želania svojej matky, bol zaskočený jej čistou krásou. Boh sa zamiloval do smrteľníčky a nakoniec zabudol na želania svojej matky. Ušetril ju.

Artemis - bohyňa mesiaca, lovkyňa

Artemis (niekedy označovaná ako Diana) bola dcérou Dia a Leta a dvojča Apolla. Najznámejšia ako ochrankyňa žien, bohyňa mesiaca a zvierat a čistá panna. Chránila si svoju čistotu za každú cenu. Z tohto dôvodu upútala pozornosť bohov a ľudí po celej krajine. Mala vzťahy s inými, ale až keď prišiel Orion, údajne sa zamilovala.

Artemis bola predmetom mnohých umeleckých diel v celom starovekom Grécku aj mimo neho. Zvyčajne bola zobrazovaná ako mladá a krásna žena nesúca luk a šíp. Zvyčajne mala na sebe tuniku po kolená a sprevádzali ju rôzne zvieratá. Bola zobrazená spolu s rôznymi inými symbolmi, keď sa o nej hovorilo ako o bohyni mesiaca alebo plodnosti. Napríklad často nosila korunu v tvare polmesiaca alebo stála pri ženách a nymfách.

Aténa -  bohyňa múdrosti

Ako bohyňa múdrosti a vojny bola Aténa jedným z najdôležitejších božstiev starovekej gréckej mytológie . Bola patrónkou Atén, bránila mnohých milovaných hrdinov a dokonca bojovala po boku Grékov v trójskej vojne. Napriek svojej obrovskej sile bola zobrazovaná ako veľmi súťaživá so smrteľníkmi aj inými bohmi.

V umení a literatúre je Aténa zvyčajne zobrazovaná ako majestátna dáma s krásnou, ale prísnou tvárou, neusmiatymi plnými perami, sivými očami a pôvabnou postavou, z ktorej vyžaruje sila a autorita. 

Zdroje:

https://medium.com/@TheMoirae/8-sexiest-most-badass-greek-goddesses-952472f65804

https://www.moonfallmetaphysical.com/s/stories/nyx-greek-goddess

https://greekmythologytours.com/blog/321-aphrodite-greek-goddess

https://www.lemonandolives.com/aphrodite-goddess-of-love-and-beauty/

https://greekgodsandgoddesses.net/goddesses/artemis/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies