Občania v Trnave si uctili pamiatku Andreja Hlinku

NETKY.SK • 25 September 2014, 17:52 • 2 min
Občania v Trnave si uctili pamiatku Andreja Hlinku

TRNAVA - Spomienka na Andreja Hlinku pri príležitosti 150 rokov od jeho narodenia sa konala dnes v Trnave. K pamätnej tabuli kňaza, národovca a politika na budove Spolku sv. Vojtecha (SSV) položili jej účastníci kvety.

slovakia

left justify in out

Podujatie pripravilo Okresné centrum KDH a Miestny odbor Matice slovenskej. Okrem príhovorov si vypočuli aj úryvok z nahrávky rozhlasového prejavu Andreja Hlinku Kam kráčaš, Československo z roku 1934.

 

Andrej Hlinka mal k Trnave blízko. Od roku 1920 až do svojej smrti bol predsedom SSV so sídlom v Trnave. "Za ten čas pre spolok vykonal mnohé pozitívne zmeny, vytvoril prostredie, v ktorom SSV začal výrazne napredovať," uviedol organizátor dnešnej spomienky Bohumil Chmelík. To sa odzrkadlilo aj na záujme Slovákov byť členmi SSV, v závere daného obdobia mal 247.000 členov. 

 

Okrem výraznej účasti na kultúrnom, spoločenskom i duchovnom živote Slovákov zabezpečil Hlinka pre spolok tiež výstavbu novej budovy a otvorenie novej tlačiarne. "Z tohto pohľadu bol Hlinka pre SSV nenahraditeľný, roky jeho predsedovania sú považované za vrcholné obdobie činnosti spolku," konštatoval Chmelík. V Trnave sa uskutočnil v roku 1921 aj pokus o atentát na A. Hlinku počas verejného zhromaždenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies