Obama: Treba začať zmierňovať sankcie voči Kube

NETKY.SK • 17 December 2014, 19:12 • 2 min
Obama: Treba začať zmierňovať sankcie voči Kube

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že je načase skončiť so zastaraným prístupom ku Kube a začať so zmierňovaním embarga, ktoré Spojené štáty na režim v Havane uvalili pred vyše 50 rokmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Obamu má politika embárg korene v tých najlepších úmysloch, ale Castrov režim je stále pri moci a Spojeným štátom neposlúži, keď sa budú rigidnej politiky pridŕžať dlhšie, ako bude kubánsky vodca žiť.
     

Obama je podľa vlastných slov pripravený na určitý čas zmierniť niektoré aspekty embarga uvaleného na Kubu, avšak najprv bolo nutné, aby režim v Havane prepustil amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa, čo sa dnes po piatich rokoch podarilo. Americký prezident v tejto súvislosti vyzdvihol úlohu, ktorú pri Grossovom prepustení zohral pápež František a vatikánska diplomacia.
     

"Neočakávam, že zmeny, ktoré som dnes ohlásil, prinesú zo dňa na deň zmenu aj v kubánskej spoločnosti," povedal na margo normalizácie vzťahov medzi USA a Kubou šéf Bieleho domu. Dodal, že poveril ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, aby začal rokovania o obnovení diplomatických vzťahov s Kubou.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies