Obama sa stretne s prezidentkou Libérie, diskutovať budú o ebole

NETKY.SK • 20 Február 2015, 18:41 • 2 min
Obama sa stretne s prezidentkou Libérie, diskutovať budú o ebole

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa budúci piatok vo Washingtone stretne s libérijskou prezidentkou Ellen Johnsonovou-Sirleafovou, aby prediskutovali doterajšie snahy americkej vlády v boji s ebolou.

slovakia

left justify in out

"Prezident sa teší na pokračovanie historického partnerstva s Libériou a na diskusiu o rôznych témach vrátane stále trvajúceho boja proti ebole, plánov regiónu na ekonomické zotavenie sa a viacero ďalších otázok, ktoré sú predmetom spoločného záujmu," vyhlásil Biely dom.

 

Obama tvrdí, že ešte tento mesiac umožní návrat 1 300 Američanom, ktorí boli do západnej Afriky vyslaní na boj s ebolou v apríli 2014. Biely dom uvádza, že počet nových prípadov eboly výrazne klesá a podľa posledných správ dosahuje aktuálne asi 150 prípadov týždenne. Pre porovnanie, ešte v októbri 2014 to bolo 1 000 prípadov týždenne. Epidémia eboly celkovo usmrtila minimálne 9 365 ľudí, najmä v západoafrických krajinách Guinea, Libéria a Siera Leone. 

 

Prielom v boji s ebolou v súčasnosti zaznamenáva aj medicína. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes schválila superrýchly test na ebolu vyvinutý americkou farmaceutickou spoločnosťou. Test, ktorý trvá 15 minút a nevyžaduje elektrinu, síce nie je taký presný ako štandardné diagnostické testy vírusu, no umožní expresne odhaliť pacientov, ktorí si karanténu zaručene vyžadujú. Používať sa začne asi o dva týždne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies