Konflikt na Ukrajine: Rokovania medzi Ruskom a Západom boli neúspešné

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 22:41 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Rokovania medzi Ruskom a Západom boli neúspešné

KYJEV/SEVASTOPOĽ - Konflikt na Ukrajine stále pokračuje. Situácia na Kryme je stále neistá a ruskí vojaci uväznili na vojenských základniach ukrajinských vojakov. Všetky oči sa dnes sústredili na rokovania medzi Ruskom, Ukrajinou a Západom, ktoré skončili neúspechom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

22:33 - Po Litve zakázala dnes vstup na svoje územie 18 ukrajinským predstaviteľom, politikom a úradníkom, vrátane zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča a odvolaného premiéra Mykolu Azarova, aj ďalšia pobaltská republika - Lotyšsko. Informácie o rozhodnutí šéfa lotyšskej diplomacie Edgarsa Rinkevičsa zverejnili na webovej stránke rezortu zahraničných vecí v Rige a prevzalo ich internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.


22:03 - Pentagón viac ako zdvojnásobí počet lietadiel, ktoré vyšle do Európy v rámci misie NATO zameranej na ochranu vzdušného priestoru pobaltských krajín. Spolu so šiestimi stíhačkami typu F-15 vyšle Pentagón do Pobaltia aj tankovacie lietadlo KC-135, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa. V rámci reakcie na ukrajinskú krízu tak bude vzdušný priestor Litvy, Lotyšska a Estónska chrániť až desať stíhačiek typu F-15.


21:33 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odišiel dnes z parížskych rokovaní o kríze na Ukrajine bez toho, aby sa stretol so svojím ukrajinským rezortným partnerom Andrijom Deščycom. Informovala o tom agentúra Reuters. Lavrov, ktorý predtým rokoval s ministrami zahraničných vecí Spojených štátov, Francúzska, Nemecka a Británie, uviedol, že ďalšie rozhovory o Ukrajine sa uskutočnia v "nasledujúcich dňoch". "To čo sa tam deje, nás všetkých znepokojuje," povedal Lavrov. "Dohodli sme sa, že v rozhovoroch budeme pokračovať v nasledujúcich dňoch, aby sme pomohli stabilizovať, normalizovať situáciu a prekonať krízu," dodal šéf ruskej diplomacie.

 

21:20 - Ukrajinskí vojaci v obkľúčenej základni Feodosia, ktorí sa odmietli vzdať ruským ozbrojeným silám.

 

img


21:15 - Najmenej sedem zranených museli dnes zdravotníci v Donecku ošetriť po zrážkach, ku ktorým došlo v centre mesta medzi proruskými aktivistami a účastníkmi manifestácie za zachovanie jednotnej Ukrajiny. Informácie priniesol internetový server segodnya.ua, podľa ktorého sa počet proruských aktivistov odhaduje na 2000 a počet demonštrantov za jednotu krajiny na 7.000-10.000.

 

img

 

img


21:02 - Neznáme osoby sa dnes v krymskom Sevastopole postarali o prerušenie dodávok elektriny do viac ako stovky domov obývaných rodinami príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Informáciu priniesli tamojšie médiá s odvolaním sa na kyjevský rezort obrany. Podľa citovaného zdroja je osobitou komplikáciou fakt, že v uvedených domoch nie je zavedený plyn a preto tam bez elektrickej energie nie sú podmienky pre dlhodobejší pobyt. Krátko po 20.00 hod SEČ prišla zo Sevastopolu informácia, že sa zásobovanie elektrickým prúdom podarilo obnoviť v prvých dvoch zo spomínaných objektov.


20:50 - Ševčenkovský obvodný súd v Kyjeve nariadil dnes zadržať samozvaných lídrov Autonómnej republiky Krym - premiéra Sergeja Aksionova a predsedu parlamentu Vladimira Konstantinova.


img


20:44 - Severoatlantická aliancia v reakcii na ruskú inváziu na ukrajinskom Kryme pozastavila väčšinu vojenských stretnutí s Ruskom a rozhodla sa, že prehodnotí celú svoju spoluprácu s Moskvou. Po stretnutí vyslancov členských krajín aliancie o tom v stredu informoval generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Stretnutie sa uskutočnilo v rámci Rady NATO-Rusko za účasti zástupcov Moskvy. Kontakty medzi alianciou a Ruskom na politickej úrovni budú pokračovať, pozastavenie ostatnej spolupráce však podľa Rasmussena "vysiela Moskve veľmi jasný signál". NATO sa tiež zároveň rozhodlo zintenzívniť svoje partnerstvo s Ukrajinou v civilnej i vojenskej oblasti.


20:15 - Rokovania v Paríži medzi americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym a jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom sa nedohodli. Rusko stále trvá na dohode z 21. februára, ktorá sa uskutočnila medzi Janukovyčom a ukrajinskou opozíciou. Dohoda vyzvala na rozhovor medzi regionálnymi vládami a reformu ústavy.


20:10 - Pokojný protest ukrajinských žien na Kryme narušili proruskí demonštranti.

 


19:37 - 
Napriek napätej medzinárodnej situácii v súvislosti s krízou na Ukrajine sprevádzala dnešné rokovanie predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku s poľským premiérom Donaldom Tuskom vo Varšave priateľská atmosféra. Odznelo to na ich spoločnej tlačovej konferencii vo Varšave.

 


19:06 - Ukrajina popiera, že zosadený prezident Viktor Janukovyč mal právo požiadať Rusko o vyslanie ozbrojených síl na Ukrajinu za účelom obnovy mieru a ochranu ukrajinského obyvateľstva. Informovala o tom dnes agentúra AP. Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Jurij Sergejev vo svojom liste adresovanom Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) uviedol, že "schváliť rozhodnutie o vstupe ozbrojených síl cudzieho štátu na ukrajinské územie má len ukrajinský parlament".


19:05 - Na potrebe pokračovať v úzkej koordinácii medzi EÚ a USA pri hľadaní mierového riešenia krízy na Ukrajine sa dnes zhodli minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a veľvyslanec USA Theodor Sedgwick. Diskutovali o aktuálnom vývoji situácie na Ukrajine, predovšetkým v súvislosti s krízou na polostrove Krym. Minister Lajčák informoval amerického veľvyslanca na jeho žiadosť o podrobnostiach jeho minulotýždňovej pracovnej cesty na Ukrajine, počas ktorej spolu s partnermi z ostatných krajín visegrádskej skupiny navštívil Kyjev aj doneckú oblasť a stretol sa s predstaviteľmi novej ukrajinskej vlády. Hovorili aj o záveroch mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.


19:02 - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v stredu vyšle na Ukrajinu vlastných pozorovateľov. Ich úlohou bude skontrolovať situáciu na vojenských základniach na Krymskom polostrove, ktoré podľa viacerých informácií obkľúčila ruská armáda. Misia by mala trvať od 5. do 12. marca, informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.
      

19:00 - Britský minister pre obchod a investície Lord Livingston počas dnešnej návštevy Slovenska uviedol: "Rusko musí pochopiť, že takéto správanie nie je v tomto storočí vhodné," povedal Livingston v Bratislave s tým, že je potrebné nájsť správny spôsob, ako to vyjadriť. Veľká Británia varovala Rusko, že ak neustúpi v krymskej kríze, môže čeliť "vážnym ekonomickým stratám". Podľa tajného vládneho dokumentu, ktorý vďaka britským médiám unikol na verejnosť, však Londýn v skutočnosti odmieta obchodné sankcie voči Rusku, aby si udržal status finančnej metropoly pre Rusov.


18:51 - Holandského diplomata Roberta H. Serryho, osobitného splnomocnenca generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý bol na Kryme, prinútili dnes v Simferopole zatiaľ neznáme osoby opustiť služobné vozidlo. Diplomat stihol podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí informovať, že jeho vozidlo zablokovali v sídelnom meste polostrova Krym neznámi ozbrojenci, ktorí mu oznámili, že majú príkaz prepraviť ho na letisko. To však odmietol a pešo sa vybral smerom k hotelu, no napokon vošiel do jednej z miestnych kaviarní. Odtiaľ informoval o aktuálnom vývoji situácie prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter reportér James Mates z britskej televízie ITV, ktorý sa k Serrymu pripojil. Podľa reportéra sa napokon diplomat rozhodol odcestovať z Krymu a s pomocou miestnej polície opustil kaviareň obkľúčenú neznámymi osobami v bojových uniformách, smerujúc na miestne letisko.


18:39 - V reakcii na obsadenie ukrajinského polostrova Krym ruskými ozbrojenými silami podnikli dnes Spojené štáty kroky na posilnenie obrany svojich európskych spojencov. Informovala o tom agentúra AP. Americký minister obrany Chuck Hagel pred senátnym výborom pre ozbrojené sily uviedol, že Spojené štáty zintenzívnia spoločný letecký výcvik s poľskými vzdušnými silami. Túto informáciu potvrdil aj poľský premiér Donald Tusk, ktorý povedal, že Spojené štáty a Poľsko začali konzultácie o zintenzívnení vojenskej spolupráce. Spojené štáty prevzali v januári velenie nad povinnosťami NATO v oblasti ochrany vzdušného priestoru Estónska, Lotyšska a Litvy. Nadzvukové stíhačky jednotlivých členských krajín aliancie strážia v štvormesačných intervaloch vzdušný priestor Estónska, Litvy a Lotyšska od ich prijatia do NATO, pretože tieto krajiny nemajú potrebné lietadlá.


18:36 - Jedného z popredných predstaviteľov ukrajinskej pohraničnej stráže, generálplukovníka Myhajla Kovala, zajala dnes na Kryme zatiaľ neznáma skupina asi 40 osôb, v ktorej boli zväčša motorkári. Túto informáciu potvrdili oficiálne zdroje pre internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Stránka Euromajdan SOS krátko predtým informovala, že ku Kovalovmu zajatiu prišlo neďaleko Jalty. Podľa očitých svedkov jeho auto zastavili motorkári a prinútili ho nasledovať ich. Pátranie po Kovalovi, ktorý sa dnes predpoludním zúčastnil v Balaklave na stretnutí s ukrajinskými pohraničníkmi, bolo nakoniec úspešné. Medzičasom sa ho podarilo oslobodiť a telefonicky už potvrdil, že je v poriadku a pokračuje vo svojej práci.


18:29 - Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu odmietol informácie, že na ukrajinskom autonómnom regióne Krym sa nachádzajú vojaci ruskej armády. Podľa jeho slov sú takéto tvrdenia "úplnými nezmyslami". Šéf ruského rezortu obrany zároveň označil fotografie ťažko ozbrojených vojakov na Krymskom polostrove za "provokácie". Šojgu podľa vlastných slov "nedokáže pochopiť", odkiaľ sa na proruskom území vzali ruské vojenské vozidlá. Nadviazal tak na utorňajšie slová prezidenta Vladimira Putina, podľa ktorého nemajú tamojší ozbrojenci žiadne spojenie s Kremľom. Podľa neho sa vojenské uniformy, ktoré majú na sebe, dajú kúpiť v akomkoľvek obchode na území bývalých krajín Sovietskeho zväzu.


18:00 - Turecko je pripravené podporiť Ukrajinu ekonomicky i diplomaticky. V prípade ohrozenia krymských Tatárov na Kryme bude však prvou krajinou, ktorá im príde na pomoc. Informovala o tom ukrajinská agentúra UNIAN s odvolaním sa na expredsedu Medžlisu (zhromaždenia) krymských Tatárov Mustafu Džemileva, ktorý to povedal po svojom stretnutí s tureckým ministrom zahraničných vecí Ahmetom Davutogluom.Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval už v utorok v 25-minútovom telefonáte ruského prezidenta Vladimira Putina na diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine a na vytvorenie základov pre mierové spolunažívanie Ukrajincov, krymských Tatárov a Rusov.USA podľa dnešných informácií tureckého denníka Hürriyet zvažujú presun svojej vojnovej lode do Čierneho mora. Turecko im už údajne dalo zelenú pre využitie Bosporu.


17:56 - Niektorých účastníkov vojenskej intervencie na Kryme, na ktorých uniformách chýba označenie, sa údajne podarilo identifikovať. Informáciu zverejnil na jednej zo sociálnych sietí poslanec nacionalistickej strany Sloboda Jurij Syroťuk, podľa ktorého ide o jednotky ruskej armády.Syroťuk spomenul príslušníkov čečenského práporu Vostok, 7. gardovej výsadkovej horskej divízie, 45. gardového pluku špeciálneho určenia a 76. gardovej výsadkovej divízie Pskov. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.Podľa rovnakého zdroja navyše ukrajinský novinár Andrij Rybakov odhalil identitu veliteľa tzv. krymskej sebaobrany, ktorým by mal byť hrdina Ruskej federácie, veliteľ 810. brigády podplukovník Vladimir Karpušenko.Ruský prezident Vladimir Putin v utorok poprel ruských vojakov na Kryme. Šéf moskovského rezortu obrany Sergej Šojgu aj v reakcii na zverejnené fotografie a videozáznamy zachycujúce údajne ruských vojakov hovoril o provokácii a falzifikácii.


img


17:05 - Dohoda o vytvorení koaličnej vlády na Ukrajine, ktorú podpísali 21. februára, je nemenná a musí sa stať základom pre mier, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti."Najpálčivejšia fáza tejto krízy sa začala vtedy, keď nastalo ozbrojené zvrhnutie vlády a zákonne zvoleného prezidenta, čo je v rozpore s ústavou Ukrajiny," povedal Lavrov novinárom počas návštevy Madridu.

 

17:02 - Estónske ministerstvo zahraničných vecí v stredu potvrdilo originalitu uniknutej nahrávky medzi šéfom rezortu Urmasom Paetom a šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou. V nej malo odznieť, že ľudí, ktorí vo februári strieľali na demonštrantov na kyjevskom námestí, najali lídri protivládnych nepokojov.

 

16:57 -  Dav proruských aktivistov dnes znovu obsadil vládnu budovu v Donecku na východe Ukrajiny, nad ktorou len niekoľko hodín predtým zaviala ukrajinská zástava. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na svedectvo svojho reportéra. Po niekoľkých hodinách asi 200 demonštrantov prerazilo policajný kordón, opäť preniklo cez hlavný vchod do prísne stráženej budovy a dostalo sa až na jej druhé poschodie. Demonštranti vykrikovali slogany ako "Berkut"  (bývalá špeciálna jednotka) alebo "Rusko" a mnoho z nich nieslo vlajky Ruska a bývalého Sovietskeho zväzu, uviedla stránka tsn.ua.

 

 


16:39 - 
Schôdzka ministrov zahraničných vecí Spojených štátov, Ruska, Británie, Francúzska a Nemecka ku kríze na Ukrajine, ktorej predsedá francúzsky prezident Francois Hollande, sa dnes začala v Paríži. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z Elyzejského paláca. "Spojené štáty, Británia a Ukrajina sa dohodli, že priame rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré podľa potreby sprostredkuje medzinárodné spoločenstvo, sú pre vyriešenie súčasnej situácie (na Ukrajine) nevyhnutné," uvádza sa vo vyhlásení ministrov zahraničných vecí. Ministri sa dohodli aj na tom, že na Ukrajinu, najmä na východ a na Krym, musia byť okamžite vyslaní medzinárodní pozorovatelia.

 

 

16:32 - Bývalý americký minister obrany Robert Gates "nie je optimistický" pokiaľ ide o riešenie krízy medzi Západom a Ruskom v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Gates v rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CBS News vyhlásil, že Európske krajiny "nemajú apetít" na zavedenie "silných sankcií" voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za jeho postup na Kryme.

Gates, ktorý v minulosti pôsobil aj na čele americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), "vie presne" o čo Putinovi v súčasnosti ide. "Snaží sa obnoviť ruský vplyv a kontrolu nad bývalými štátmi Sovietskeho zväzu," vyhlásil. Obáva sa však, že európski spojenci "nebudú ochotní" zaviesť sankcie voči Rusku. Úlohou súčasného prezidenta USA Baracka Obamu je preto podľa Gatesa presvedčiť Európsku úniu, aby tak urobila.

 

 

16:02 - Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že kríza na Ukrajine by mohla mať negatívny dopad na colnú úniu medzi Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom a vyzval na zavedenie opatrení, ktoré by chránili výrobcov a exportérov pôsobiacich v týchto troch krajinách. "Výnimočná situácia... na Ukrajine vyvoláva vážne obavy," povedal Putin podľa agentúry Reuters prezidentom Bieloruska a Kazachstanu na úvod rozhovorov, ktoré sa konajú vo vládnej rezidencii Novo-Ogariovo neďaleko Moskvy. "Možné sú aj negatívne dôsledky pre trhy colnej únie, preto by sme sa mali spoločne zamyslieť nad opatreniami na ochranu našich výrobcov a exportérov," dodal Putin, ktorého nádeje na začlenenie Ukrajiny do colnej únie značne oslabilo zosadenie ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

 

15:41 - Český exprezident Václav Klaus sa obáva, že situácia na ukrajinskom Kryme bude ďalšou zámienkou EÚ na užšiu integráciu bloku, na čo podľa neho využije "atmosféru konfrontácie a strachu". Nástupca Václava Havla opätovne zopakoval, že za dianie na Ukrajine v uplynulých týždňoch nesie zodpovednosť aj Západ, keďže "pripustil stret orientácií", čím podľa neho "ignoroval realitu". Exprezident poukázal na svoje tvrdenie spred dvoch týždňov, keď sa vyjadril, že "postaviť Ukrajinu pred voľbu medzi Západom a Východom znamená rozbiť ju". Podľa neho totiž takto vznikol "neriešiteľný konflikt, čo môže skončiť iba tragédiou".


15:39 - Európska únia uviedla, že zmrazí účty 18 ľuďom zodpovedným za zneužitie fondov na Ukrajine. Ministri zahraničia 28 členských krajín schválili zoznam mien v stredu. Identity sankcionovaných však budú oficiálne zverejnené až vo štvrtok vo vestníku EÚ a budú platiť nasledujúcich 12 mesiacov. Diplomati uviedli, že terajšie zverejnenie mien by mohlo dať potrestaným poslednú šancu vybrať si svoje peniaze. Stredajší krok nasleduje po podobných opatreniach zo strany Švajčiarska a Rakúska z minulého týždňa.


15:30 - Najviac hlasov by podľa posledného prieskumu získal v ukrajinských prezidentských voľbách poslanec parlamentu Petro Porošenko (21,2%). Druhé miesto obsadil Vitalij Kličko (14,6%) a tretie Julija Tymošenková (9,7%).

 

15:14 - Ruskí vojaci strážia dve ukrajinské lode v ukrajinskom Sevastopole.

 

img

 

img


15:01 - Na povrch sa dostal telefonát z 25. februára medzi šéfkou diplomacie EÚ Catherine Ashtonovou a estónskym ministrom zahraničia Urmason Paetom, v ktorom Paet obviňuje lídrov Majdanu z najatia snajperov v Kyjeve. Viac sa dočítate TU!


 


14:45
- Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vo svojom prvom rozhovore uviedol pre agentúru Associated Press, že Krym musí zostať na Ukrajine, no môže dostať väčšie lokálne právomoci. Jaceňuk v stredu povedal, že bude vytvorený špeciálny krízový štáb, ktorý zváži, "akú ďalšiu autonómiu by mohla Krymská republika dostať". 

 

img


14:35 - Prezident ruskej Tatárskej republiky Rustam Minnichanov odcestoval dnes do juhoukrajinského regiónu Krym, kde sa stretol s predstaviteľmi tamojšej tatárskej komunity, ktorá tvorí vyše jednu desatinu obyvateľov polostrova. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.


14:27 - Zväz Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky s hlbokým znepokojením sledujú situáciu na Ukrajine a najmä zasahovanie Ruskej federácie do vnútorných záležitosti nášho východného suseda. „Je nesporné, že rinčanie zbraňami nikomu neprospieva a že postup Ruska je v rozpore s chartou Organizácie spojených národov. Využívanie vojenskej sily na území cudzieho štátu je porušovaním medzinárodného práva a rozhodne neposilňuje mier a bezpečnosť v Európe a nie je ukážkou riešenia sporov v 21. storočí,“ uvádza sa vo vyhlásení Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR. 


14:20 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk poprel dnes správy, že Ukrajina rokuje so Spojenými štátmi o rozmiestnení systémov protiraketovej obrany na svojom území výmenou za finančnú pomoc. "Nie je to pravda," uviedol Jaceňuk. "Nerokovali sme s vládou USA o žiadnom rozmiestnení nijakých jednotiek," dodal v rozhovore pre agentúru AP.

 

14:16 - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce zreformovať súčasný politický systém v krajine tak, aby mali pri rozhodovaní väčšie slovo jednotlivé regionálne administratívy. Podľa jeho slov ide o "najvyššiu prioritu" jeho vládneho kabinetu. "Úlohou našej novej vlády je decentralizácia moci. Vicepremiér Volodymyr Hroisman bude zodpovedný za rýchlu reformu miestnych regionálnych samospráv," cituje Jaceňuka spravodajský portál Kyiv Post. Premiér, ktorý sa do funkcie dostal len minulý mesiac, chce "decentralizovať úrady sformované za posledné štyri roky". "Práva musia byť odovzdané regiónom. Ľudia zvolení do regionálnych parlamentov a miestnych parlamentov... by mali mať zodpovedajúce právomoci," uviedol Jaceňuk.


14:09 - Rusko posilnilo svoju leteckú základňu v Arménsku letkou bojových stíhačiek typu MiG-29. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruský rezort obrany. Letecká základňa č. 3624 situovaná na letisku Erebuni v hlavnom meste Arménska Jerevan bola predtým domovom najmenej 16 kusov týchto strojov, ktoré operovali v rámci dohôd o obrane vzdušného priestoru podpísaných medzi členmi Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).


14:07 - Východiskom zo súčasnej krízy na Ukrajine môžu byť len rokovania, ktoré povedú k vytvoreniu podmienok pre pokojný a demokratický život obyvateľov krajiny. Na dnešnom stretnutí s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom to vyhlásil slovenský prezident Ivan Gašparovič.


14:02 - Slovensko sa zúčastní na práci medzinárodnej inšpekčnej skupiny Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajinu, kam posielame dvoch príslušníkov Ozbrojených síl SR. O misiu požiadala Ukrajina v pondelok diplomatickou nótou. Obsahom nóty je pozvanie na medzinárodnú inšpekciu. Krátkodobá inšpekcia sa uskutočňuje v súlade s ustanoveniami článku 18 Viedenského dokumentu o rokovaniach o opatreniach na posilnenie mieru a bezpečnosti v Európe z roku 2011.


13:37 - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko nemieni kandidovať v predčasných prezidentských voľbách, ale podporí v nich kandidáta strana UDAR Vitalija Klička. Juščenko to podľa agentúry Ukrinform uviedol vo vysielaní francúzskej rozhlasovej stanice Europe 1. Spresnil, že podľa jeho názoru teraz treba podporiť "novú generáciu, mladých ukrajinských politikov".

 

13:35 - Prezident ruskej republiky Tatarstan Rustam Minnichanov a premiér Krymskej republiky Sergej Aksjonov podpísali v stredu v Simferopole dohodu o spolupráci. Informuje o tom agentúra Interfax. Minnichanov po podpise povedal, že špecifickejšie oblasti spolupráce budú vytýčené v priebehu apríla expertmi z oboch vlád. Podľa jeho slov je Krym pre Tatarstan veľmi atraktívny čo sa týka investičnej spolupráce, predovšetkým v sfére poľnohospodárstva, turizmu, športu a výmeny študentov. Minnichanov dodal, že bude mať na Kryme veľa stretnutí, predovšetkým s krymskými poslancami a predstaviteľmi krymských Tatárov. Zdôraznil tiež, že Tatarstan venuje veľkú pozornosť rozvoju vzťahov a spolupráci s krymskými Tatármi. "Máme veľa spoločného v našom náboženstve, jazyku a kultúre," povedal.


13:34 - Komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht a šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes navrhli integrovaný prístup EÚ s cieľom zabrániť, aby sa zisky z obchodovania s nerastami používali na financovanie ozbrojených konfliktov.

 

13:32 - Premiér Robert Fico odcestuje vo štvrtok na mimoriadny summit prezidentov a premiérov EÚ v Bruseli, na ktorom sa budú zaoberať krízou medzi Ukrajinou a Ruskom. Vláda dnes schválila účasť slovenskej delegácie vedenej predsedom vlády na mimoriadnom zasadnutí. "Diskusia sa zameria na koordináciu postupu členských krajín a EÚ, reakciu EÚ na vzniknutú situáciu s cieľom predísť vojenskej eskalácii a začať okamžité politické rokovania s Ruskou federáciou," píše sa v schválenom vládnom materiáli.

 

img


13:31 - Ruskí ozbrojenci dnes čiastočne prevzali kontrolu nad druhou základňou protiraketovej obrany na juhu Krymského polostrova a zablokovali sklad rakiet. Raketová základňa Fiolent sa nachádza v blízkostí prístavu Sevastopol, kde kotví ruská Čiernomorská flotila. Informoval o tom v online spravodajstve francúzsky denník Le Figaro. Ruské jednotky sa dnes čiastočne zmocnili aj raketovej základne v Jevpatoriji na západe Krymu, uviedol hovorca úradu ukrajinského ministerstva obrany v proruskej Autonómnej republike Krym. Dodal, že veliace a kontrolné centrum základne sú pod kontrolou ukrajinských vojakov.  

 

img


13:02 - Európska komisia (EK) dnes rozhodla o poskytnutí balíka finančnej pomoci pre Ukrajinu. Predseda EK José Manuel Barroso oznámil, že pôjde o pomoc vo výške 11 miliárd eur, rozdelenú na obdobie najbližších rokov. Balík finančnej podpory je zameraný na sériu konkrétnych opatrení v krátkodobom a strednodobom horizonte pre podporu ukrajinskej ekonomiky a financií. Barroso spresnil, že táto pomoc by mala byť vnímaná ako príspevok exekutívy EÚ v rámci európskeho a medzinárodného úsilia na oživenie ekonomických a politických reforiem Ukrajiny. 


12:58 - Prvá ruská výsadková loď triedy Mistral pomenovaná Vladivostok, ktorý postavili vo francúzskych lodeniciach, dnes vyráža na svoju prvú skúšobnú plavbu. Vojenská loď, ktorá má posilniť ruské námorníctvo, vypláva z francúzskeho prístavu Saint-Nazaire na atlantickom pobreží, informoval hovorca lodenice DCNS, ktorá ju vyrobila. Loď vyráža na more v čase, keď sa západné mocnosti pokúšajú zabrániť ruskej vojenskej hrozbe Ukrajine, informovala agentúra Associated Press. 


12:50 - Spojeným štátom a Británii sa nepodarilo dnes dostať Rusko a Ukrajinu za spoločný rokovací stôl v Paríži na konzultáciách krajín-signatárov Budapeštianskeho memoranda o zárukách bezpečnosti Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. Americký minister zahraničných vecí John Kerry novinárom povedal, že "žiaľ" jeden člen - Rusko - sa neobjavil na schôdzke skupiny, do ktorej okrem Moskvy patrí aj Washington, Londýn a Kyjev.

 

img


12:29 - Americkú televíznu moderátorku Abby Martinovú pracujúcu pre stanicu Russia Today financovanú Kremľom, ktorá sa v živom vysielaní vyjadrila proti invázii ruských síl na Ukrajine, poslal jej zamestnávateľ na Krym - aby "lepšie pochopila" situáciu. Americká moderátorka Martinová, pracujúca z Washingtonu pre Russia Today (RT), v pondelok 3. marca šokovala väčšinou proruských divákov televízie na záver relácie oznámením, že chce vyjadriť svoje silné pocity z prítomnosti ruských vojakov na Kryme. A vyhlásila: "To, čo urobilo Rusko, je zlé."


 


12:25 - Nádej, že krízu na Krymskom polostrove sa čoskoro podarí vyriešiť prostredníctvom dialógu, vyjadril dnes tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij. Spresnil, že počas uplynulej noci na Kryme v porovnaní s uplynulými dňami zaznamenali "menej krízových situácií a menej konfliktov". Parubij preto vyjadril nádej, že v najbližších dňoch sa podarí nájsť spôsob, ako "všetko vyriešiť prostredníctvom rokovaní", aby situácia neprerástla do rozsiahleho konfliktu. Varoval, že taký konflikt by sa mohol rozšíriť nielen na Krym a Ukrajinu, ale aj "oveľa väčšie územie".


12:20 - Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová odložila na dnes plánovanú návštevu Kyjeva, pretože už má dnes dohodnuté dôležité stretnutia v súvislosti so situáciou na Ukrajine v Bruseli a v Paríži. Informovala o tom Ashtonovej hovorkyňa Maja Kocijančičová.

 

12:03 - Ruskí vojaci pôsobiaci na Kryme v stredu prevzali kontrolu nad dvoma jednotkami ukrajinskej protiraketovej obrany. Informujú o tom zdroje ruskej tlačovej agentúry Interfax, ktorej správu prevzali zahraničné spravodajské portály. Podľa citovaného predstaviteľa ruskej armády by sa mali s ukrajinskými vojakmi obsluhujúcimi raketové zariadenia stretnúť "ruskí experti a proruskí aktivisti", ktorí sa ich budú snažiť presvedčiť, aby s nimi spolupracovali. Čiastočné prevzatie kontroly nad raketovou základňou v meste Jevpatorija ruskými silami potvrdil tlačovej agentúre AFP hovorca ukrajinského ministerstva obrany, podľa ktorého sa ešte v utorok do objektu dostali vojaci v sprievode proruských demonštrantov. Tvrdí však, že miestne velenie je naďalej verné Kyjevu a rakety nechalo presunúť na iné miesto


11:58 - Na Kryme dnes začína pôsobiť misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), v ktorej sú zástupcovia 15 krajín. Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak dnes uviedol, že Poľsko do misie vojenských pozorovateľov vysiela dvoch dôstojníkov ozbrojených síl, informovala agentúra PAP.

 

11:55 - Bývalá prvá dáma Spojených štátov a exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v utorok tvrdo skritizovala postup ruských vojsk na ukrajinskom Kryme. Šéfa Kremľa Vladimira Putina prirovnala k nemeckému nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Zásah Moskvy na Ukrajine podľa nej pripomína inváziu do Československa z 30. rokov minulého storočia."Znie to podobne. Je to, čo robil Hitler v 30. rokoch," povedala Clintonová na súkromnej benefičnej akcii podľa newyorského portálu Pasadena Star News. Viac sa dozviete TU!


11:30 - Proruskí ozbrojenci ovládli majoritnú časť “ruského Krymu”. Ukrajinskí vojaci zostali uväznení na svojich základniach.

 

11:28 - Rusko vyhlásilo medzinárodné pátranie po lídrovi radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor Dmytrovi Jarošovi. Novinárom to dnes v Moskve oznámil predstaviteľ vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin. Predseda kyjevského štábu Pravého sektora Andrij Tarasenko v utorok vyhlásil, že vyšetrovanie, ktoré sa v Rusku začalo proti Jarošovi, nijako neovplyvní "jeho boj za Ukrajinu".


11:20 - Hlavný veterinár v Maďarsku Endre Kardeván nariadil dnes dezinfekciu vozidiel prichádzajúcich z Ukrajiny. Podľa informácie agentúry MTI je cieľom opatrenia na maďarsko-ukrajinských hraniciach zabrániť prenosu vírusu afrického moru ošípaných (ASP) do Maďarska.


11:16 - Ukrajinskí pohraničníci za uplynulých 24 hodín nevpustili na územie krajiny 377 občanov Ruskej federácie. Pri osobnej obhliadke jedného z nich našli maskovaciu uniformu a vojenskú obuv. Podľa agentúry UNIAN zadržaný cestoval na Krym, aby sa zapojil do "aktivít destabilizačného charakteru". Pohraničníci muža odovzdali zástupcom tajnej služby - Služby bezpečnosti Ukrajiny.


11:10 - Ruský web robí cez Facebook nábor dobrovoľníkov pre Ukrajinu. "Potrebujeme mužov medzi 18-45, ktorí sú už na Ukrajine, alebo sú pripravení ísť," píše BBC.

 

10:59 - Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščyca dnes v Paríži uviedol, že si želá riešenie konfliktu s Moskvou pokojnou cestou. Informovala o tom agentúra Reuters. Minister dodal, že Ukrajina chce s ruským národom udržiavať "dobrý dialóg a dobré vzťahy". "Chceme tento konflikt riešiť pokojne a nechceme bojovať s Rusmi," spresnil Deščyca, ktorý sa v Paríži zúčastňuje na konzultáciách krajín-signatárov Budapeštianskeho memoranda o zárukách bezpečnosti Ukrajiny.


10:49 - Rusko nemôže nariadiť "jednotkám domobrany" na Kryme, aby sa vrátili na svoje základne, pretože to nie sú ruské jednotky. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii v Madride. Ako dodal, personál ruskej Čiernomorskej flotily sa nachádza na svojich obvyklých pozíciách, aj keď je v stave pohotovosti. "Západ dáva zlý príklad podporou ukrajinských demonštrantov, ktorí uchopili moc prostredníctvom porušenia ústavy," uviedol šéf ruskej diplomacie. Podľa Lavrova záleží na krymských a ukrajinských úradoch, či do oblasti pozvú medzinárodných pozorovateľov.

 

img


10:34 - Ruské sily sa zmocnili dnes dvoch ukrajinských jednotiek protiraketovej obrany na Kryme. Informovala o tom dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované vojenské zdroje. "V súčasnosti očakávame príchod ruských protiraketových expertov a proruských aktivistov, ktorí budú mať za úlohu presvedčiť ukrajinský vojenský personál na vykonávanie spoločných bojových povinností," citovala agentúra Interfax.

 

10:17 -  Ukrajinskú loď Slavutič, ktorá kotví v Sevastopoli blokuje ruská bojová loď.

 

 

img

 


10:14 - Spojené štáty a Rusko budú v stredu rokovať na najvyššej úrovni prvýkrát od vypuknutia krízy na Ukrajine. Americký minister zahraničných vecí John Kerry chce so svojím ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom diskutovať v hlavnom meste Francúzska Paríž počas konferencie o Libanone, na ktorej sa zúčastňujú zástupcovia všetkých piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Schôdzka sa odohrá v čase, keď bude v Bruseli rokovať Rada NATO-Rusko aj za účasti generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Andersa Fogha Rasmussena.

 

Konvoj ruských vozidiel prichádza na ruskú vojenskú základňu neďaleko Sevastopoľu



 


ABC Entertainment News | ABC Business News

 

10:10 - Ulice najmenej šiestich ruských miest v utorok zaplnili tisíce demonštrantov, ktorí prišli vyjadriť podporu obyvateľom ukrajinského Krymu. S odvolaním sa na policajné správy o tom informuje spravodajský portál RIA Novosti. Najviac, približne 11 500 ľudí podľa neho demonštrovalo v juhoruskom Rostove nad Donom, asi osemtisícové zhromaždenie sa však uskutočnilo aj vo Voroneži. O niečo nižšie účasti hlásili z Volgogradu, Kostromy, Balakova či sibírskeho Irkutska. RIA Novosti uvádza, že podobné akcie by sa mali v rôznych častiach Ruska uskutočniť aj v stredu. Portál tiež informuje o iniciatíve v Kalužskej oblasti na pomoc Ukrajincom v núdzi a poukazuje na správu ruskej Federálnej migračnej služby, podľa ktorej v priebehu posledných dvoch februárových týždňov utieklo z Ukrajiny do Ruska 140-tisíc ľudí. Dodáva však, že tvrdenia o utečencoch popiera ukrajinská pohraničná stráž a v médiách sa navyše neobjavili žiadne zábery, ktoré by ich dokazovali.


10:05 - VNad vládnou budovou vo východoukrajinskom meste Doneck dnes zaviala ukrajinská zástava. Informovali o tom očití svedkovia. V sobotu na sídle oblastnej rady neznáme osoby vztýčili ruskú vlajku. Ukrajinská polícia približne v rovnakom čase nariadila evakuáciu budovy. Stalo sa tak v súvislosti so správami, že v objekte, ktorú v pondelok obsadili proruskí demonštranti, sú nastražené výbušniny. Na budove opäť vztýčili ukrajinskú vlajku.

 

img


10:00 - Ako je to vlastne s ruskými vojakmi na Kryme? Čítajte TU!


9:46 - Poslanci hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie - začali pracovať na návrhu zákona, ktorý by v prípade uvalenia sankcií na Rusko umožnil konfiškáciu majetku, aktív a účtov spoločností z EÚ alebo USA. Predseda zákonodarného výboru Rady federácie Andrej Klišas uviedol, že zákon "ponúkne vláde a prezidentovi príležitosť brániť suverenitu Ruska pred jej ohrozením". 


9:17 - V jednom z objektov v rezidencii zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča objavili aktivisti ďalšie tri miestnosti so vzácnymi predmetmi. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá s tým, že pri prvej obhliadke objektu zostali tieto miestnosti nepovšimnuté. Podľa aktivistov sa v "klenotniciach" v rezidencii Mežyhirja našiel napríklad džbán, ktorý možno pochádza z obdobia tripoľskej kultúry, litografie, množstvo starožitností, vyznamenania, ale aj pozlátená socha kozmonauta.

 

img

 

Rozhovor BBC s Juliou Tymošenkovou



8:48 - Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksionov dnes vyhlásil, že vedenie Krymu nepovažuje súčasnú vládu v Kyjeve za legitímne, preto zatiaľ nebude reagovať na ponuky začať s poslancami ukrajinského parlamentu rokovania o štatúte polostrova. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Aksionov dodal, že ho dnes kontaktovali dvaja predstavitelia Kyjeva. Zatiaľ sa však na ničom nedohodli. 


7:46 - Rusku v súčasnosti nehrozia žiadne sankcie zo strany EÚ v súvislosti s dianím na Kryme, kde sa ruské vojsko pridalo na stranu odporcov nového ukrajinského vedenia. Stály zástupca Ruska pri EÚ Vladimir Čizov to vyhlásil utorňajšom rozhovore pre televíznu stanicu Rossija-24, z ktorého cituje spravodajský portál RIA Novosti. Komentoval tak vyhlásenie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ z predošlého večera, keď na mimoriadnom zasadnutí venovanom Ukrajine pohrozili Rusku "dôsledkami pre bilaterálne vzťahy" a "cielenými opatreniami", ak vojakov na Kryme nevráti späť na ich základne.

 

07:25 - Dohovor sprostredkovaný 21. februára by mal byť základom pre stabilizáciu situácie na Ukrajine. Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí to povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov šéfke zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej.

 

06:58 - Austrália poskytne dočasný azyl Ukrajincom, ktorým majú vypršať víza a museli by sa tak vrátiť do vlasti, ktorá v súčasnosti čelí nepokojom. Informovala o tom agentúra AP.


6:10 - Severoatlantická aliancia (NATO) sa s Ruskom dohodla na spoločnej schôdzke, na ktorej chce diskutovať o kríze na Ukrajine v súvislosti s obsadením Krymského polostrova. Stretnutie sa odohrá v stredu v Bruseli v rámci Rady NATO-Rusko a inicioval ju generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen. Moskva so svojou účasťou súhlasila v utorok v čase, keď veľvyslanci pri NATO diskutovali o svojom ďalšom postupe. 

 

02:47 - Americký prezident Barack Obama v utorok v noci telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, aby spoločne prediskutovali vypätú situáciu na Ukrajine a možné riešenie konfliktu. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa Omamovho kabinetu. Ten agentúre ďalej prezradil, že Obama potvrdil, že v súvislosti s postupom ruskej vlády na ukrajinskom Kryme sa nemieni zúčastniť plánovaného stretnutia skupiny G8, ktorej členom je aj Rusko, v júni tohto roka, kým Rusko nezmení svoj postoj voči Ukrajine. Spomínané stretnutie sa má uskutočniť Soči.

 

00:07 - Predstavitelia zoskupenia G7 zvažujú, že v blízkej budúcnosti zvolajú summit siedmych najvyspelejších krajín bez toho, aby prizvali Rusko, ktoré sa v roku 1998 stalo ôsmim členom skupiny, čím ju rozšírilo na G8. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na utorkové vyhlásenia kanadského premiéra Stephena Harpera v kanadskom parlamente. Medzinárodné spoločenstvo chce týmto krokom reagovať na intervenciu Moskvy na Ukrajine.


21:57 - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyšle na Ukrajinu vojenskú pozorovateľskú misiu, o ktorú požiadala tamojšia vláda. Americký zástupca pri OBSE Daniel Baer o tom informoval po utorňajšom zasadnutí vo Viedni, kde sa rozhodlo do misie zapojiť 15 členských krajín vrátane USA. Pozorovatelia podľa neho vycestujú na Ukrajinu ešte v stredu a následne by mali začať pôsobiť na Kryme, ktorý po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča ovládli proruské sily. 


21:55 - Viac ako hodinu rokovali dnes večer v Madride, v rezidencii ruského veľvyslanca, šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informovali o tom španielske, francúzske i talianske médiá.


21:40 - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval dnes ruského prezidenta Vladimira Putina na diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine a na vytvorenie základov pre mierové spolunažívanie Ukrajincov, krymských Tatárov a Rusov. 


21:35 - Česká republika vyšle vo štvrtok do Kyjeva ďalší špeciál, ktorý by mal do Prahy prepraviť ďalších 15 ťažko zranených demonštrantov. Informovali o tom dnes české médiá s odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra Pavla Nováka. 


21:02 - Ukrajinská ľoď Slavutič odvrátila útok neznámych ozbrojených mužov, ktorí chceli prevziať kontrolu naď plavidlom. Informovala o tom agentúra Interfax.

 

Viac informácií o Konflikte na Ukrajine zo 4.3.2014 nájdete TU! 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies