Na kábulskom letisku došlo explózii! Samovražedný útočník sa odpálil priamo pri vchode

NETKY.SK • 26 August 2021, 17:46 • 2 min
Na kábulskom letisku došlo explózii! Samovražedný útočník sa odpálil priamo pri vchode

KÁBUL - Medzi zranenými sú ľudia, ktorí sa zúfalo snažia dostať z krajiny, americkí vojaci a mudžahedíni z hnutia Taliban.

slovakia

left justify in out

Najmenej 13 obetí vrátane detí si vyžiadal štvrtkový výbuch pri bráne kábulského letiska, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Talibanu. Mnoho ľudí podľa hovorcu utrpelo zranenia, medzi nimi aj viacero príslušníkov hnutia Taliban. Medzi zranenými sú podľa správ médií aj niekoľkí americkí vojaci.

 

 

Podľa nemenovaných predstaviteľov americkej vlády išlo zrejme o samovražedný bombový útok, informovali stanice Sky News a CNN. Turecké ministerstvo obrany však informovala o dvoch výbuchoch, zatiaľ čo francúzsky veľvyslanec varuje pred možným druhým výbuchom.

 

Zranenia utrpelo podľa Sky News desiatky ľudí. CNN píše o zranených Afgancoch a príslušníkov americkej armády. Prezident Spojených štátov Joe Biden bol o podrobnostiach udalosti okamžite informovaný, uviedol predstaviteľ Bieleho domu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Európske krajiny končia s evakuáciami z Kábulu. Napätie v krajine neustále rastie

 

Z letiska aj napriek chaosu naďalej odlietajú lietadlá s ľuďmi na palube, informuje Sky News. Podľa britského denníku The Guardian bolo po explózii počuť streľbu.

 

 

Explóziu potvrdil na Twitteri hovorca amerického ministerstva obrany (Pentagon) John Kirby s tým, že podrobnosti oznámi, keď budú k dispozícii.

 

Washington predtým varoval, že evakuačné operácie ohrozuje riziko teroristického útoku zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia.

 

Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov, občanov a afganských spolupracovníkov, pričom sa naliehavo snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom.

 

Prečítajte si tiež: USA i Británia varujú pred hrozbou teroristických útokov na letisku v Kábule

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies